Home

Achtergrond 336 x bekeken

Mestmonsters salmonella drie weken geldig na monstername

De mestmonsters die vleeskuikenhouders via overschoentjes van hun dieren nemen voor onderzoek naar salmonella zijn voortaan drie weken geldig na de monstername en niet meer na de datum van de uitslag.

Die verandering heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) opgenomen in zijn Actieplan Salmonella Pluimveevleessector.

Vleeskuikenhouders nemen de monsters voor onderzoek naar salmonella meestal vanaf een leeftijd van hun dieren vanaf 21 dagen. Die monstername is verplicht voor de aflevering van de vleeskuikens aan de slachterij.

Het uitvoeren van een hygiënogram blijft periodiek verplicht na het reinigen en ontsmetten van de stal na aflevering van de vleeskuikens. Het hygiënogram is essentieel om de kwaliteit van het reinigen en ontsmetten te kunnen waarborgen. Vleeskuikenbedrijven en opfokbedrijven moeten eenmaal per kalenderjaar een hygiënogram maken. Voor vermeerderingsbedrijven geldt die plicht eenmaal per twee ronden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.