Home

Achtergrond 187 x bekeken 2 reacties

Mest stinkt

De afzetkosten van varkensmest zijn in twee jaar tijd bijna gehalveerd. Dat is positief nieuws voor de varkenshouders, die door de lage varkensprijzen de hoge mestafzetkosten nauwelijks konden betalen.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, blijkt opnieuw. Er lijkt sprake te zijn van een forse handel in zwarte mest. Op verschillende manieren wordt geprobeerd onder de strikte mestwetgeving uit te komen. De AID en het Openbaar Ministerie zitten er bovenop.

Duidelijk is dat de personen die de mestwet ontduiken, niet goed over de toekomst nadenken. De vermoedelijk duizenden vrachten die als zwarte mest zijn verhandeld, zijn door boeren ontvangen en uitgereden op het land. Het onderzoek van de AID en het OM richt zich nu dan wel vooral op de handelaren en vervoerders van de mest. Er zijn naar verwachting veel meer boeren die de mest hebben ontvangen terwijl zij weten dat de mest niet op hun naam staat.

Op de korte termijn zullen de gewassen hier beter groeien, maar op lange termijn zullen de doelstellingen voor het nitraatgehalte in het grondwater en het fosfaatgehalte in de bodem niet gehaald worden. Met als gevolg nog strengere mestregels voor de gehele Nederlandse landbouw. En dat is nu precies wat de sector niet wil.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De beste actie

  Zeer suggestieve berichtgeving, kom dan met de zogenaamde bronnen ! DR heeft meer mest GEREGISTREERD dan ooit. Dit komkommernieuws brengt de landbouw bewust zoveel schade, dat het opzeggen van het AGD momenteel de beste boerenactie is van 2009.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  De mestproblematiek wordt nog steeds verziekt door onevenwichtige regelgeving. Hou het simpel: Iedereen (zowel mest producent als mest gebruiker) moet zelf verantwoordelijk zijn voor zijn eigen oplossing. De mest producent moet de te produceren mest verantwoord afzetten en dat moet ook niet (oneigenlijk) worden gefrustreerd. Dus ook export moet zonder problemen mogelijk zijn. En mest gebruikers moeten door grondonderzoek aantonen dat ze verantwoord bezig zijn (geweest)
  Dan kan de agrarische sector van heel veel rompslomp verlost worden. Als er fraude wordt geconstateerd moeten strenge sancties worden opgelegd inclusief publicatie na het tweede vergrijp. Eventueel met een jarenlang beroepsverbod. Op die manier komt er beleid van de grond dat begrepen kan worden. Nu is het beleid onevenwichtig omdat met allerlei "andere partijen" rekening wordt gehouden en de boer moet de rekening daarvoor betalen. Dan is het toch ook niet gek dat er steeds maar weer rare berichten in de media verschijnen?

Of registreer je om te kunnen reageren.