Home

Achtergrond 63 reacties

'Melkprijs eerder 25 dan weer 30 cent of meer'

De melkveehouderij moet er op rekenen dat de gemiddelde melkprijs in de komende jaren eerder rond de 25 of 26 cent per kilo zal schommelen dan rond de 30 cent of meer.

Dit zegt directeur Mark Tettelaar van Bel Leerdammer. Voor hem zijn er belangrijke lessen te leren uit de ontwikkelingen op de zuivelmarkt in de laatste jaren. Een van de belangrijkste daarvan is dat melk niet zo’n schaars en moeilijk extra te produceren grondstof is als eerder door veel deskundigen is aangenomen.

Toen de melkprijs in 2007 kortstondig naar recordhoogte schoot, bleken veehouders overal ter wereld in staat om ongekend snel bij te schakelen. Dat heeft iedereen verrast, ook Bel Leerdammer.

Parco

In 2007 vocht het bedrijf nog om alle veehouders die het als leverancier had, te behouden. Begin dit jaar maakte het bedrijf bekend op termijn van een aantal leveranciers af te willen. Leveranciersvereniging Parco staat op de nominatie om van de hand te worden gedaan, al hoeft dat niet op stel en sprong. Bel wil op een nette manier van Parco af.

De wens om leveranciers af te stoten is een gevolg van de onverwacht snelle toename van de melkproductie en de vraaguitval die volgde op de hoge zuivelprijzen. Vorig jaar was vanwege de hoge grondstofprijzen een lastig jaar voor Bel Leerdammer. Hogere kaasprijzen konden dit niet compenseren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Beste melkveehouder. Uit jouw reacties blijkt dat je een grote egoist bent en in feite niet onder doet aan de grote graaiers in de banken. Door zulke figuren gaan hele sectoren ten gronde. Bedankt melkveehouder.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  inderdaad melkveehouder, zuiden De melkveehouderij die heeft zich jaren niet bekommert om de kostprijs , en als ik dan lees dat er nog steeds quota verhandeld word van 18 en dat er bij zijn die echt ontzettend veel superheffing moeten betalen en nu nog steeds maar raak melken dan hebben die het nog niet door dat men aan de kostprijs moet gaan werken om de kop boven water te houden

 • no-profile-image

  Jan

  Ik wil niet lullig doen maar als ik zie dat de Nederlandse melkveehouders bij de huidige prijs van 19 tot 25 cent zelfs meer melk produceren dat in de voorgaande jaren dan ben ik niet bang dat zij dit onder de indruk raken van enkele jaren een melkprijs van 25 a 26 cent. Als onze melkveehouders niet voor deze prijs kunnen produceren dan hadden zij toch al lang de productie verlaagd?! Er zijn schijnbaar voldoende boeren die het voor deze prijs kunnen doen. Het lijkt er op dat het een kleine groep matige ondernemers is die het moeilijk heeft en een boel stampij maakt.

 • no-profile-image

  een ei hoort er bij

  Jonas, Ook de pluimveehouderij heeft te maken met sterk wisselende prijzen het ene jaar is het alles en het ander jaar is het niks hierdoor blijf je wel voorzichtig op dit moment is de pluimveesector een van de weinige sectoren waar nog wat in verdiend word enerzijds door goede opbrengstprijzen anderzijds de mestafzetprijzen zijn heel hard gekelderd nu de mestverbranding in werking is gekomen

 • no-profile-image

  gerrit

  Wie het artikel goed leest begrijpt dat ook de directeur van Bel niet voorspellen kan wat de markt gaat doen.
  Vrijwel niemand heeft twee jaar geleden de hoge melkprijzen voorspeld en ook de lage melkprijs van dit moment niet.
  Zeker is wel dat de kostprijs de melkprijs zal volgen zowel naar boven als naar beneden.

 • no-profile-image

  mastenbroek

  Weer een glazenbolkijkende directie die echt scoort door de indruk te wekken niet erg zijn best zal gaan doen(in de toekomst) om het produkt melk te gaan vermarkten aan de grote supers, want deze lezen ook deze in de grondtrappende voorspellingen t.b.v. de agrariers. Wat een echte handelsgeest heb je als je dit in de media gaat verkondigen, een goede handelaar houd zich op de vlakte en doet geen uitspraken en voorspellingen, niet in goede en ook niet in slechte tijden, het lijkt of ze er lol in hebben dat de boer struktureel onder of net voor kostprijs werkt.

 • no-profile-image

  Chrisje

  Volgens mij is er geen enkele melkveehouder in Nederland boeren voor de kostprijs in Nieuw Zeeland. Er zijn nog meer landen die een lagere kostprijs hebben dan ooit in Nederland mogelijk is. Denk je nou werkelijk dat men West Europa voor de voedsel voorziening afhankelijk wil zijn van landen buiten Europa ?
  Dat jullie al jaren voor een klein prijsje eieren produceren is alleen maar gunstig voor de nederlandse consument. Kan ie tenminste een nieuwe auto kopen.
  Ik krijg zo langzamerhand wel het gevoel dat de agrarische sector zich min of meer laat misbruiken om het inflatie cijfer laag te houden. Maar ja er moet toch iemand boeten voor deze crisis.....

 • no-profile-image

  klaas Kip

  Oké Chrisje je begrijpt het blijkbaar nog steeds niet wij ondernemen al jaren op kostprijs wij produceren al jaren eieren tegen minimale opbrengsten .
  We hebben nooit geen subsidie ontvangen we hebben zelf al een keer de melkplas of botterberg helpen weg te werken door verplicht melk poeder in het voer te gebruiken moesten we twee keer voor de melk betalen.
  Het heeft niets te maken met grenzen open gooien of dicht doen je kan niet tegen de markt werking in produceren op koste van de maatschappij .
  Wanneer blijkt dat je niet mee kan op de wereld markt zul je innovatief moeten zijn kunnen we dit niet zul je het niet overleven als ondernemer.
  Hoe hard het ook klinkt er zullen eerst nog veel melk boeren moeten stoppen voor het voor de melkveeondernemers beter wordt.
  Dat het winkel bedrijf dik aan onze producten verdiend is onredelijk alleen door te klagen los je dit niet op en elkaar de schuld geven al hellemaal niet.

 • no-profile-image

  Drent

  Ik las in een blaadje van de ANWB dat er op de meeste Pizza's in pizzeria's Nep-Kaas belegd werd, dat stond niet op de menu-kaart en heeft ook nog eens geen smaak, schandalig, wat bepaalde horeca wel niet allemaal doen om een paar euro te besparen ten koste van de kwaliteit.

 • no-profile-image

  jan

  die beste meneer super rekenmachine praat als iemand die er totaal geen verstand van heeft. Zijn huis is waarschijnlijk ook steeds meer waard geworden. Je kunt daar alleen niet van leven tenzij je het huis verkoopt. Dan kun je er niet meer wonen. TETTELAAR is net zo slim. Die voorspelde 2 jaar geleden ook een melkprijs die super goed zou zijn. Wat komt er van terecht niets. Het is dus ook een man met een zeer beperkt inzicht in markten en hun werkingen. Hij denkt nu dat hij zeer laag blijft. Ik voorspel een opleving. Hoe langer het duurt voor die er is des te hoger die zal zijn

 • no-profile-image

  Klaas kip

  Chrisje als je zo blijft denken ga je echt bij de afvallers terecht komen je moet denken in kansen niet in bedreigingen de Nederlandse landbouw staat al jaren op eenzame hoogte wat kwaliteit en inventiviteit betreft in Nieuw zeeland krijgt men de zelfde problemen als hier in Europa of weer anderen problemen zorg dat je bij de top van de melk veehouders zit en dan niet in kwantiteit maar in kwaliteit
  En stop met dat gezeur over kostprijs kritische opbrengst prijs daar draait het om praat hier maar eens over met je voor lichter.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeg snuggere NVM lobbyist, vroeger kochten boeren de grond voor 20 cent uit de oude sok omdat je geen geld kon lenen.Alle waardestijging was netto. Nu wordt grond gekocht voor 500 cent waar je rente over betaalt, en die betaalt moet worden over jaren als het uberhaupt lukt. En de saldo's kunnen de rentelasten van de aankoop niet dekken.
  Rekenwonder, waar zit dan de winst?

 • no-profile-image

  boer harms

  het lot van de veeboer ligt bij de rabo, die bepaalt , en zal indien nodig ,lobby of druk (politiek) zetten bij industrie en regering!

 • no-profile-image

  Mien

  Hallo bezorgde burger, verklaar jij even het verschil van de op dit moment vangende boerenmelkprijs van ca. 20 cent en de verkoopprijs in de winkel van ca. 75 cent per liter. Wie graaien hier? O en boek jij maar even lekker je vakantie naar een ver oort voor vele duizenden euro's . Hier hebben de burgers wel veel geld voor over, maar voor voedsel willen de meeste burgers de bodemprijs voor betalen. Ach ja bezorgde burger- jij bent de ego.

 • no-profile-image

  veehouder

  Accepteren we dit nog langer? Nee, ga dan minder produceren met zijn allen in Europa. Volgende week bijeenkomsten EMB. 40 cent beuren, gewoon 14 dagen niemand iets leveren.

 • no-profile-image

  Harm

  Ik snap echt niet waarom zo´n egoistische boer weer zo moet schelden op een burger. Deze burger heeft groot gelijk maar dat nog terzijde als er een mechanisatiebedrijf bij jou komt en die wil voor 50000 een trekker verkopen de concurrent wil dezelfde trekker leveren onder z´n kostprijs en levert um voor 45000 weet ik wel jij koopt en denk je ook niet van ach laat ik de lieve man maar voorthelpen. Als wij als boeren verder niks aan marketing doen en alleen maar schelden op graai burgers vind ik heel zwak en ik hoop dat jij je excuses wilt maken. Ik snap echt niet dat boeren nog altijd menen dat hun een inkomen gegund word je zult er voor moeten vechten dat doen vakbonden in andere sectoren toch ook. Wie heeft een cao afgedwongen? de werkgevers? dacht mar niet dat hebben toch de vakbonden gedaan zo zullen wij als leveranciers ons ook moeten verenigen van de regering afdwingen dat de nma zich hier niet mee bemoeit en dan kan er wat gebeuren

 • no-profile-image

  Arie Noordam

  ik vind het overigens belachelijk dat een aantal inzenders niet anders doen dan schelden op alles en nog wat maar niet hun naam en woonplaats vermelden
  waar zijn die trotse en stoere boeren???

 • no-profile-image

  Kostprijs boven 25 cent

  Zo is het, de opbrengst zoekt immer de laagste kostprijs en deze is ca. 25 cent. Wie veel hoger zit kan beter gelijk cashen, nu is het bijna gratis verkregen familiebezit nog wat waard. In de generatielijn heb je altijd verwervers, ervers en tot slot bedervers.

 • no-profile-image

  Harm

  Wat een gezeik man man was laatst bij een kippenboer die vorig jaar z´n rente niet eens kon opbrengen. Wij als koeieboeren verdienden altijd wel wat. En volgens mij is bell een particuliere fabriek en die willen uiteraard de grondstoffen zo goedkoop mogelijk niks mis mee kga ook geen 20 euro voor soja betalen als ik het ook voor 16 euro thuis kan krijgen. Ik weet wel dat de supermarkten het wel prachtig vinden dit gehobbel van boeren vorig jaar vrije markt en wel snel nu snel een quotum en weer dikke prijzen betalen het is of het een of het ander. 66% van de eu landen moet voor behoud van quotum zijn anders wordt dit zowiezo afgeschaft dus denk dat we maar moeten zorgen voor een lage kostprijs tuurlijk wil ook veel voor de melk beuren maar ja kan de fabriek ook niet kwalijk nemen dat ze nu minder betalen. Zodra de chinezen en russen weer geld hebben trekt de markt weer aan het is gewoon een moeilijk verhaal nu wel vraag maar geen centen en wat moet je dan? Als deze uitspraak door een cooperatie was gedaan vond ik het heel wat minder maar geloof dat leerdammer nu ook nog de hoogste prijs betaald

 • no-profile-image

  Chrisje

  Nou Klaas Kip ik heb intussen wel geleerd wat de agrarische sector is hoor. Ik lees al jaren over overleven en nog eens overleven......ik kom in de sector maar bar weinig mensen tegen die nog met veel plezier hun bedrijf runnen. Als overleven je levensdoel is dan is dat maar een heel beperkte levensvisie........

 • no-profile-image

  tine

  Ik vraag mij af of Harm wel de melkveehouder is waar hij zich voor uitgeeft. Hoe kun hij anders begrip opbrengen voor die zogenaamd bezorgde burger? Die burger is zeker bezorgd voor zijn eigen portemonnee. En hoe kan Harm het goedpraten dat de melkfabriek minder uitbetaald? Krijgt de directeur ook minder op z'n bankrekening? En maar net doen alsof de agrariërs hele dagen zitten te niksen. Ik ben het eens met de reacties van Chrisje en Mien. Edel ratte, die euri zegt mij niks, (waar wordt die uitgegeven?) of bedoel je soms euro? Die hebben we namelijk hier in Nederland en dan begrijp ik ook waar je het over hebt. Het is inderdaad van de gekke dat ook de groentetelers bijna altijd onder kostprijs moeten werken. Maar ik begrijp niet dat varkenshouders en kippenboeren blijkbaar al jaren zonder klagen (halleluja!) accepteren dat ze hard werken voor nop, nee zelfs met verlies en dan kwaad worden op de melkveehouder die nog probeert om een betere prijs voor z'n product te krijgen dat met hard werken geproduceerd wordt. Ga allemaal gezamenlijk actie voeren, laat weten dat jullie het beu zijn dat jullie als producent wel het werk doen maar achteraan staan als het op (eerlijk verdiend) geld uitbetalen aankomt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Nero, als je wat van plan bent, het is nu behoorlijk droog!!!!!!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Zo is het Gerrit, De melkprijs die is veel te lang te hoog en te stabiel gebleven met als gevolg dat men de kostprijs geheel uit het oog is verloren door aankopen van te duur quota en dat het machinepark nogal ruim is uitgevallen Als de opbrengstprijs zakt gaat men pas kijken of er wat aan de kostprijs nog te doen is naar mijn mening wel wat aan de late kant dan

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Dat is wijs opgemerkt! Alleen keihard concureren op de kostprijs is onethisch. Dan krijg je misstanden dat koeien , koeien vreten en kippen kippen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over groeihormonen ............

 • no-profile-image

  Harm

  eigenlijk ben ik ook gek om op deze site op mensen te reageren die altijd zitten te zeiken op de lto de supermarkt. de burgers enz. Ik ben nog geen melkveehouder nee hoop het wel snel te worden. ja ook in deze tijd nog ja tis gewoon heel simpel als de ecenomie slecht is ben je aan de laatste speen nog slechter af dan anders. Heb je een goede duurzame oplossing vertel het me dan. Het quotum wordt al lang niet meer volgemolken in europa jammer dat mensen niet verder kijken dan de paar m2 wat ze nederland noemen. Dat behouden zal dus niet werken. Blijft het behouden is het een feit dat de gemiddelde boer met 5,8 ct quotumkosten blijft zitten. tel dit bij de 25ct op heb je zowat 31 ct mar goed reageer niet weer op deze site denk ik. doe ik liever op een site waar mensen zihc wel bekend maken en recht voor hun mening uitkomen.

 • no-profile-image

  appie

  geachte heer tettelaar,

  Bullshit, niemand kan structureel voor 25 cent leveren. Wil je een constante melkstroom genereren dan zal de melkprijs toch echt 30 cent of meer moeten zijn

 • no-profile-image

  gerda verburg

  types als jan helder moet je eigenlyk vast zetten war een stuk onbenul

 • no-profile-image

  boer met de pet

  retteketelaar!!!!!!! blijft er voor hun meer over, hebben zeker dure contracten afgesloten voor die melk die ze over hebben

 • no-profile-image

  weer met beide benen

  Slechts een klein aantal heeft het hier door. Het was toch allemaal wel lekker stoer de laatste jaren. Grond voor 40.000 en melk voor 2,00 en och doe ook nog maar een trekker van 50.000. Helemaal gekkenwerk, behalve bij de bedrijfsovername, dan mag alles niets kosten. Zonder al deze gekte kun je beste jarenlang voor een kwartje melken. De meeste hebben immers ook al de boerderij voor minder dan de helft geërfd. Nu niet zielig doen jongens. Tering naar de nering, gelijk anderen in deze maatschappij.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Hoe hard het ook klinkt maar de melkveehouders komen er relatief nog goed vanaf...
  In de paprikateelt liggen de telers aan het einde van de teelt Euri 12,00 achter op de begroting.Een gemiddelde teler heeft al gauw 4 ha dus dat wordt 480.000 euri !!! Tel daar nog maar eens de gigantische gestegen energie kosten bij op . Voor veel telers valt binnen een jaar het doek...keihard

 • no-profile-image

  Teun

  De lage melkprijs van nu was 4 jaar geleden al bekend. Wel is hij nu wat lager als toen verwacht werd. Dit komt door het markt gebeuren en de crisis. Maar de voorspelde prijs was 4 jaar geleden bij de mensen met veel kennis bekend! Het is waarschijnlijk bedoeld beleid! Wil men een lage melkprijs voor de melkveehouder? Dit is waar ik steeds mee zit als ik de bedrijfplannen van 4 jaar geleden erbij haal. Ook wordt hier steeds aangehaald dat je aan de kostprijs moet werken. Dat doe je altijd ,maar die wordt voor het meest van buiten af bepaald. Als de kostprijs omlaag gaat , zijn de voerprijzen ook laag. Dit gaat ook weer ten kosten van de akkerbouwer. De prijzen van voedsel worden bewust laag gehouden! Maar iedereen mag er aan verdienen, behalve de producent! Wordt allen lid van de NMV, deze club komt op voor de inkomens en belangen van de melkveehouder! Als je dat niet doet moet je niet zeuren, dan loop je gewoon met de graaiers mee die jou bestelen.

 • no-profile-image

  Chrisje

  Okee. De pluimveehouder wil op de kostprijs ondernemen. Dan stel ik direkt voor dat Europa de grenzen totaal op stelt voor de wereldhandel. Dus vrije import uit zuid-amerika etc... Dan schiet er op termijn misschien een paar mega pluimvee houders over in Nederland. Die worden dan aangestuurd door banken en veevoerbedrijven..Of denk de pluimveehouder dat ie zelf nog wat in te brengen heeft in dat geval ?

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Er komen twee melkveehouders bij de Rabo bank. De eerste melkt 45 koeien. Deze melkveehouder is conservatief in zijn beleid en is altijd zuinig geweest. Op dit moment moet hij echter een grotere milieu investering doen en heeft dus geld nodig.
  De tweede melkveehouder is een echte ondernemer die veel quotum heeft gekocht. Hij heeft momenteel 110 koeiekoppen.Hij produceert goede technische cijfers en is erg markt gericht.Zijn kostprijs is echter 32 euri cent en moet dus flink geld bij lammeren.
  Wie van deze twee wordt geholpen ?

 • no-profile-image

  Nero

  Zelfs ik wist al dat je de bevolking moest paaien met lage voedsel prijzen...desnoods met subsidie.
  Geef ze goedkoop melk, brood en SBS 6!!!!

 • no-profile-image

  jan

  hallo

  Tetelaar verdient op deze manier z'n bonus. Bel behaalt een hoge winst en dat is hen doel. Wat is ons doel als boeren? We moeten een hogere prijs afdwingen of gewoon afwachten wie de langste adem heeft

 • no-profile-image

  tine

  Harm, wie begon met zeiken? De bezorgde burger, als ik het goed gelezen heb. (20 aug) Maar droom maar lekker verder. Denk maar niet dat 'bezorgde burger' jou straks meer gunt als jij eindelijk? boer bent. Ik had namelijk de indruk uit eerdere reacties van jou dat jij al lang melkveehouder bent. Of zit ik er niet zo ver naast met mijn reactie op 24 aug?

 • no-profile-image

  de kop van jul

  het is jammer de meeste boeren niet verder dan de blo zijn gekomen. als we met ons allen 2%van ons quotum in leveren voor een goede prijs en minder werk?? dat doet een burger ook nl een korte werkweek met behoud van loon Maar de boeren willen meer melk leveren voor een bodemprijs daar begrijp ik niks van en dat er nog lto boeren zijn die schreeuwen om afschaffing van het quotum deze boeren moeten denk ik wel omdat ze nu al een probleem hebben te weinigquotum en teveel melk en koeien.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Blij dat ik niet aan leerdammer de melk lever

 • no-profile-image

  boerke

  Alsof het elders of bij je ''eigen'' cooperatie beter is.

 • no-profile-image

  veehouder

  Dat snelle bijschakelen werd nog eens extra gestimuleerd door het gebruik van gesekst sperma en wie de stal niet verlengde of iets nieuws bouwde hoorde er ook niet echt bij in 2009!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waarom wordt er onderling zo gescholden, en dat puur door een uitspraak van de directeur van een melkfabriek? Tjonge zeg, de reactie van burger op die andere melkveehouder liegt er niet om, is wel erg gevat. Iedereen weet toch dat dit onzin is, voor deze prijs melkt niemand lang. Het is niet de vraag of de melkprijs omhoog gaat, maar wanneer.

 • no-profile-image

  Jonas

  Het is niet te hopen voor de melkveehouders onder ons, maar het is niet onmogelijk dat de melkprijs een paar jaar op 25 cent blijft staan. Ik begrijp dat de meesten dat niet wíllen geloven, en ik zeg ook niet dat het waar is, maar in de varkenshouderij is het ook mogelijk gebleken de afgelopen twee en half jaar. En dan moest er op een gemiddeld varkensbedrijf nogal wat meer geld bij dan op een gemiddeld melkveebedrijf wat 25 cent beurt!
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • no-profile-image

  Arie Noordam, inwoner van De Lier

  Jan Helder is zeker geen onbenul maar heeft groot gelijk. Melkboeren hou eens op met klagen. Wil je niet voor de markt produceren stop dan!! Er zijn er genoeg die het wel willen en kunnen, waar dan ook ter wereld.
  wil je wel door, zie het dan als een uitdaging om je kostprijs te verlagen, misschien wel op manieren die niet voor de hand liggen
  de tijd is voorbij dat je kunt zeggen, mijn opa deed het zo, mijn vader deed het zo dus moet ik het ook zo kunnen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  We hopen allemaal dat het niet uitkomt, maar als het wel eens zo blijkt te zijn, wat dan??? Uiteindelijk zullen we toch de kostprijs naar het niveau van 25 cent moeten brengen, iets wat eigenlijk al heel lang geroepen wordt. Passen bij die melkpijs al die luxe stallen, dure grond en quotumverdubbelaars? Dingen waar we ons de afgelopen 2 jaar gek mee hebben laten maken.

 • no-profile-image

  laat je niet gek

  Heeft iedereen vast gelezen dat stukje over die boer in Texas met 10.000 koeien. Deze man was 23 cent nodig. Moet je kijken wat een omvang en goedkoop personeel en voer daar. Hier zal dat niet gebeuren. In Duitsland en Frankrijk etc kunnen ze dat ook niet. 31 cent is iedereen wel nodig dus daar gaat te wel weer heen en zoals net al gezegd werd. De melkprijs stijgt, maar wanneer weten we nog niet.

 • no-profile-image

  piet slingerland

  ondergetekende is het helemaal eens met Arie Noordam uit De Lier het is voor mij meer dan onbegrijpelijk dat er zo weinig zijn die hun naam vermelden.Bovendien ben ik er ook van overtuigd dat dhr Mark Tettelaer gelijk krijgt Het probleem is dat de andere melkveredelaars het nog niet durven zeggen piet slingerland Polen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vind het vooral heel zielig voor die stumpers die hun melk aan Leerdammer af moeten leveren, veel sterkte hoor.

 • no-profile-image

  veehouder

  Melk is goed voor elk. maar niet meer voor de boer. Normaal moeten we de volgende jaren 4 ct boven de kostprijs hebben. Nu iedereen 10 ct verlies per liter maakt volgend jaar 1 ct rente + 3 ct aflossing. Alles onder 30 ct is onzin. Dan kan man beter mais en gras in een biogas installatie stoppen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Arie Noordam, ik vind het ook belachelijk dat mensen gaan schelden, maar begin zo langzamerhand begrip te krijgen voor hun situatie. Dat topmannen op dit moment die voorspellingen doen, vind ik op z'n zachts gezegd ook niet erg handig.
  Hun salaris blijft even hoog of zelfs nog hoger, maar voor de meeste boeren is het afzien en hopen op een betere tijden. Het lijkt voor cooperaties van groot belang om de grondstofprijs lang te praten. Het beetje meer begrip voor hun leveranciers zou hen niet misstaan.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Zo is dat zo ??In de glastuinbouw is dat maar de vraag.......in een eerder gelezen artikel van gezamenlijke banksters werd gesteld dat er meerdere criteria zijn. Vroeger was het eigen vermogen belangrijk nu voeren zij allerlei criteria aan. Dus je bent nu als kweker helemaal niet meer zeker of jij wel of niet geholpen wordt. Zo kunnen de banken mooi stilletjes hun eigen sectorbeleid voeren........

 • no-profile-image

  klaaskip

  Al de melkveehouders die hier praten over kost prijs praten elkaar volgens mij na ik hoor niemand over wat echt belangrijk is wat is de kritische opbrengst prijs dit is voor elk bedrijf van belang wanneer je deze inbeeld hebt kan je pas echt iets aan je kostprijs gaan doen elkaar na praten over kostprijs is wel heel gemakkelijk en inderdaad zoals een van jullie collega al op merkte in de pluimveehouderij zijn er ook jaren dat je ver onder je kritische opbrengst prijs moet produceren en dan zie je geen pagina`s vol van klagende pluimveehouders in de dag bladen.
  Het is natuurlijk niet leuk dat je voor niks moet werken maar om na tientallen jaren vette subsidie zo te klagen is wel erg goed koop .
  Overigens denk ik dat de echte ondernemers tussen de melkveehouders niet klagen maar gewoon keihard bezig zijn hun kritische opbrengstprijs scherper te stelen
  Dus melkveehouders wordt ondernemer en leer wat markt mechanisme is of blijf boer en ben gedoemd te stoppen met je bedrijf.

 • no-profile-image

  wim

  De arrogantie keert weer terug bij de zuiveldirectie (wel telkens als het water de boeren aan de lippen staat!!) Ze hebben er blijkbaar lol in om de boel de grond in te trappen met hun uitspraken en voorspellingen, is duidelijk geen handelstaal en zeker geen taal voor mensen met enige handelsgeest. (het is boertje bangmakerij)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het beweegt de gemoederen zeer de uitspraak van meneer Mark Tettelaar.Maar beste boeren het is toch duidelijke taal , het moet voor elke ondernemer begrijpelijk zijn.Daarom zou het zeer verstandig zijn conclusies te trekken Wij leven in een tijd van overvloed ,behalve GELD wordt steeds schaarser!!! Daarom zoekt elke Handelaar c.q. ondernemer waar kan ik het goedkoopst kopen of produceren.Door de GLOBALISERING speelt dat geen rol meer.West-Europa zal daarom in de toekomst alleen een lokale rol gaan spelen op agrarisch gebied.Produceren voor de wereldmarkt is niet meer interesant ,in het bijzonder geldt dit voor melkpoeder!Vraag en Aanbod gaan de dienst uitmaken.

 • no-profile-image

  herman

  het wordt tijd dat veehouders het woord "solidariteit"weer eens gaan leren kennen!
  nu zitten ze elkaar kapot te kijken en gunnen ze elkaar het licht in de ogen nog niet.
  blijkbaar is de tijd nog niet slecht genoeg.
  ncb,boerenleenbank zijn ontstaan in barre tijden: toen kon het wel!!
  misschien iets om eens goed over na te denken en onze eigen LTO op een nieuw spoor te zetten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom wordt er op elkaar gescholden, en zelfs op burgers? De kern is dat de productie hoger is dan de vraag. Ga daar eens op schelden! OPEC draait de kraan dicht als de prijs te ver zakt, HoogOvens zet een oven uit; dat is de methode. Dit kan niet de individuele boer worden overgelaten, maar alleen als dit centraal geregeld wordt; iedereen inleveren. Lang leve het quotum! Wanneer gaan de bestuurders dat eens inzien?

 • no-profile-image

  rabo ing abn friesland,

  Allebei worden ze geholpen, indien er maar onderpand(zekerheid) genoeg is. pachtbedrijven zullen het moeilijker gaan krijgen.

 • no-profile-image

  alexandra

  Beste mensen, ook wij in oost-duitsland
  kunnen niet met 21 cent werken en dat
  willen we ook helemaal niet!!
  Laatst zei iemand:
  Dat wat jullie boeren waard zijn zien jullie
  iedere maand aan de melkgeldafrekening!

 • no-profile-image

  J.M. Wijsmuller

  Indien afnemers van melk minder betalen dan de gemiddelde werkelijke kostprijs van dit edele product is dat een aantasting van gezonde handel. En die kostprijs moet bezien worden vanuit het verzorgen van gezonde en in welzijn verkerende dieren. Het over de rug van mensen (veehouders) en dieren goede sier maken is onethisch.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De uitspraak van meneer Tettelaar blijkt een hot item te zijn.Zolang het aanbod groter blijft dan de vraag, zal de melkprijs niet stijgen. De Cooperatie ,s kunnen niet meer betalen en de Particuliere Melkveredelaars willen niet meer betalen.Waarom zouden ze ook?Dit schrijft een doorgewinterde Melkveehouder die weet waar de klepel hangt!!!

 • no-profile-image

  gert

  De boer is niet meer dan een grondstofleverancier voor zuivelprodukten

 • no-profile-image

  Drentse boer

  @Jeroen Zevenaar

  Dankzij de E.U., die denkt door quotumverruiming de consument te bedienen, maar ze snappen niet dat armoede bij boeren ook naar andere sectoren doorwerkt, zoals bouw(-handel), transport, loonwerkers, mechanisatie, ijzerhandels en ga zo maar door. Er is behoorlijk wat werkgelegenheid in de landbouw, maar door boeren arm te houden word dat alleen maar minder.

 • no-profile-image

  super

  kijk jullie kunnen geen van alle rekenen. een --25 cent per liter plus toeslag en toeslagrechten, tel daarbij op de waardestijging van het onroerend goed en iedere melkboer zit in de plus. ter verduidelijking 40 jaar geleden kostte een meter grond 20 cent en nu 500 cent tot,,,,,,,ja vul zelf maar in. dus niks aan de hand. de geschiedenis herhaalt zich steeds weer.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Zou best nog wel eens een landurige geschiedenis kunnen worden de melkprijs die zal heus wel weer omhoog gaan maar zal niet voor lange tijd zijn als de prijs aantrekt dan gaan al die stallen in de VS weer vol en komt het overschot weer opnieuw met als gevolg weer een nieuwe prijsdaling

Laad alle reacties (59)

Of registreer je om te kunnen reageren.