Home

Achtergrond

Meeste problemen met Turkse groente en fruit

Turkije is het land waarover Europese landen de meeste voedselveiligheidsproblemen melden.

Dat blijkt uit cijfers van het Rapid Alert System, een Europees waarschuwingssyteem van landen onderling. In het eerste halfjaar werden 223 meldingen gedaan van risicoproducten uit de Europese handel. Een kwart daarvan kwam uit Turkije, dat vooral veel problemen kent met aflatoxine in gedroogde vruchten, zo blijkt uit de meldingen. Het aantal van 223 is ook beduidend hoger dan in 2008, toen in de eerste zes maanden 177 meldingen werden gedaan.

In twaalf gevallen ging het om product uit Nederland. Vorig jaar waren dat er tien. Dit jaar betrof het vooral product dat via Nederland werd ingevoerd. Dit jaar waren drie meldingen van problemen met Nederlands product. Zo werd op 14 mei melding gemaakt van glassplinters in spinazie uit Nederland, terwijl in februari salmonella in Nederlandse andijvie voorkwam. Nederland meldde zelf in totaal tien problemen met groente- en fruitproducten. In 2008 werd in vier partijen Nederlands product een probleem gevonden. Zo werden ijzersplinters in friet, delen van een rubber handschoen in chips en teveel ethephon in tomaten gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.