Home

Achtergrond 220 x bekeken

Meeldauw hindert groei winterwortelen in Noorden

De schimmelziekte meeldauw hindert de peenteelt. "Dat kun je verwachten met dit weer", zegt ervaringsdeskundige Jos de Boer, die het gewas teelt en verhandelt vanuit het Noord-Hollandse Westwoud.

"Meeldauw begint zich echt af te tekenen in het noorden van het land."

Desalniettemin verwacht hij een grote winterworteloogst. "Er is veel meer gezaaid dan vorig jaar. Te veel. Zo gaat dat na een goed financieel jaar. Als het de komende twee weken niet regent, komt het goed. In een jaar als dit moet je het hebben van rampen, hè? Meeldauw kun je overigens bestrijden."

Ook coöperatie Agrifirm waarschuwt voor zowel meeldauw als Alternaria. Deze ziekten kunnen tot een kwart opbrengstderving leiden. "Vooral onder omstandigheden waarin het gewas onderin lang nat is, liggen schimmels op de loer", meldt de coöperatie. De laatste jaren hebben telers een groot aantal schimmelwerende middelen tot hun beschikking.

De beste resultaten krijgen ze door middelen uit verschillende groepen af te wisselen in combinatie met een spuitinterval van twee tot drie weken, afhankelijk van de ziektedruk en het weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.