Home

Achtergrond 389 x bekeken 6 reacties

Malaise groente: prijzen paprika scherpst gedaald

Van de vruchtgroenten maakt de afzet van paprika’s de grootste schok mee.

Dat blijkt uit een berekening van landbouweconomisch instituut LEI. De middenprijs daalde afhankelijk van de kleur het eerste halfjaar 25 tot 40 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De prijs van komkommers is circa 15 procent gedaald terwijl de prijs voor tomaten afhankelijk van het ras 5 tot 10 procent daalde. Aubergines leverden 5 procent minder op. Ook vorig jaar hadden de meeste vruchtgroentetelers te kampen met lagere prijzen.

Uitvoer

Voor een belangrijk deel zijn de lage prijzen volgens het LEI een gevolg van de afgenomen uitvoer. In 2008 werd 13 procent meer uitgevoerd aan verse groente en fruit dan nu, al waren ook toen het Britse pond en de Russische roebel ten opzichte van de euro in waarde gedaald.

De productie is per vierkante meter ongeveer gelijk tot iets hoger dan een jaar eerder, hoewel het seizoen door later planten en de relatief donkere februarimaand later op gang komt. De lichtinstraling was over de eerste zes maanden gemiddeld hoger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Maar als dat dan zo is dan is er toch geen vrije marktprincipe? Op deze manier krijg je valse concurrentie. Als de Rabo die bedrijven, die infeite failliet zijn in de markt houdt dan benadeelt zij toch de andere leden van de Rabo?

 • no-profile-image

  au blieft

  Dat zijn een paar telers die dachten dat we het dieptepunt al hadden gehad. Ik denk dat zij de doelstelling inmiddels ook wel hebben bijgesteld van groeien groeien groeien naar overleven. Deze zullen ook niet omvallen omdat de Rabobank eigenaar is en er (zeker nu)geen kopers voor zijn. Dus een kwestie van bijfinancieren en hopen dat we nu wel het dieptepunt hebben bereikt.

 • no-profile-image

  Au Blieft

  Stel u heeft net genoeg inkomen om van te leven (zoals 2008 in tuindersland), en u krijgt dit jaar 10 procent minder. Dan valt dat helemaal niet mee. En dan heb ik het nog niet eens over de gestegen gasprijzen vorig jaar, waar we dit jaar mee te maken hebben.

 • no-profile-image

  kani Baal

  De tomatenprijs is hoog uit met 10 % gedaald.Dat valt dan toch allemaal wel mee?

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Hoe kan het dan dat er zo uitgebreidt is in de glasgroenten? Vorig jaar was nix en jaar daarvoor was niet veel.Ik begrijp het niet.....

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Zulke ijverige mensen in de land- en tuinbouw. Ze produceren tegen de klippen op, en voor een lage prijs. Ik als consument kan hen alleen maar bedanken voor de prachtige groenten en fruit , vlees en melk voor een aangename prijs. Daar kunnen de banken en verzekeraars een voorbeeld aan nemen: Hard werken voor een schamele beloning. Ook geld is een primaire levensbehoefte voor de consument. De beloning dient aangepast te zijn aan de klant: Nederig.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.