Home

Achtergrond 257 x bekeken

'Makkelijker ontslag met nieuwe deeltijd-WW'

De aangescherpte regels voor de deeltijd-WW kunnen volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP nadelig uitpakken voor werknemers die nu al in de regeling zitten.

Volgens de vakbeweging kunnnen bedrijven straks deze mensen makkelijker ontslaan als ze door de nieuwe regels voor minder personeel een beroep kunnen doen op de deeltijd-WW. Dat schrijven de vakcentrales donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens de nieuwe regels mogen bedrijven minder lang van de regeling gebruikmaken, naarmate zij voor meer van hun werknemers deeltijd-WW aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijven die al van de deeltijd-WW gebruikmaakten en na een overgangsperiode van drie maanden verlenging aanvragen.

Bedrijven die verlengen kunnen er door de nieuwe regels voor kiezen minder personeel in de deeltijd-WW te houden om zo langer van de regeling gebruik te kunnen maken. In dit geval krijgen zij eenmalig geen boete als zij werknemers onmiddellijk na afloop van de deeltijd-WW ontslaan. Die kunnen volgens de FNV, CNV en MHP dan op straat komen te staan met een kortere of zonder werkloosheidsuitkering, omdat zij hun opgebouwde rechten (deels) al hebben verbruikt toen zij nog wel in de deeltijd-WW zaten.

Normaal zit er juist een boete ingebouwd in de deeltijd-WW om tegen te gaan dat werkgevers na gebruikmaking van de crisissteun alsnog mensen ontslaan. Met de WW-steun kunnen bedrijven gedurende de economische crisis hun personeel minder laten werken. Zo moet voorkomen worden dat werknemers worden ontslagen, terwijl deze mensen straks weer nodig zijn bij een economisch herstel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.