Home

Achtergrond

Mais vroeg van het land door warm weer

Jan Gerritsen van het gelijknamige loonbedrijf uit Renkum kneust de mais op een perceel van 2,5 hectare.

Het is behoorlijk vroeg om de snijmais binnen te halen. ”We lopen ruim een week voor op het gemiddelde”, vertelt Gerritsen. ”Door het warme weer is de mais vroeg rijp. En dit perceel is vroeg ingezaaid, op 10 april. Door die combinatie kan het nu al van het land.”
Ook enkele andere percelen zijn al klaar voor de oogst. Gerritsen verwacht eind volgende week volop te draaien. Foto VidiPhoto

Op het bedrijf van Ben en Mart Raedts in Sevenum wordt prei geoogst. De oogst en het schonen gaat goed, maar de prijs is laag. Er wordt op het moment 20 cent per kilo betaald, terwijl de prei minimaal 40 tot 45 cent zou moeten opleveren. Raedts probeert de oogst wat te matigen in de hoop dat de prijs nog stijgt. ”Daarmee loop je wel het risico dat je straks met overrijp spul zit”, zegt Ben Raedts. ”Daarom leveren we wel. Andere optie is om te vernietigen, maar dat doen we nog niet.” Foto Lé Giesen

De ronde kuilbalen van biologisch melkveehouder Henk Vlasma liggen op het grasland. Op de achtergrond worden door de buurman aardappelen gerooid. Vlasma heeft net zijn tweede snede gemaaid. Dat is relatief laat. ”Door ganzenschade kon ik mijn eerste snede pas half juni maaien”, vertelt Vlasma. Zijn derde en tevens laatste snede maait hij half oktober. Van de vergoeding die hij voor de geleden ganzenschade ontvangt, kan Vlasma genoeg extra ruwvoer aankopen om zijn vijftig melkkoeien te voeren. Foto Roelof Stroetinga

Een gat in een uienveld van Rusthoeve moet laten zien hoeveel wormen er in de grond zitten op de Landelijke Uiendag op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.