Home

Achtergrond 170 x bekeken

Loodschandaal China dreigt zich uit te breiden

Tientallen loodfabrieken in China worden aan controles onderworpen, nadat honderden kinderen ziek zijn geworden door loodvergiftiging.

Peking vreest meer lekkages en dus nog meer zieke kinderen. In de grote loodproducerende provincies, zoals Henan, Hunan en Guanxi, zijn dinsdag fabrieken stilgelegd om de controles uit te kunnen voeren. De resultaten worden over een paar dagen verwacht.

In de stad Wugang in de provincie Hunan zijn de afgelopen weken meer dan 1300 kinderen ziek geworden. Zij hebben een zware vergiftiging omdat ze meer dan 100 milligram lood in een liter bloed hebben. Een flink aantal heeft zelfs 200 milligram lood per liter bloed in hun lichaam. Eerder werden in de provincie Shaanxi al meer dan 850 kinderen ziek door loodvergiftiging. Ook daar was een fabriek verantwoordelijk voor de vervuiling.

Veelal is de regelgeving in China niet streng genoeg of leven producenten haar niet na. Daardoor zijn al eerder mensen ziek geworden en zelfs doodgegaan. De laatste tijd lijkt Peking echter strenger te letten op overtredingen van regels en opzettelijke vervuiling.
Blootstelling aan hoge concentraties lood kan onder meer leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel. Loodvergiftiging kan plaatsvinden door inademing of door het gebruik van voedsel of dranken die lood bevatten. Ook vervuild water kan een boosdoener zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.