Home

Achtergrond 195 x bekeken 3 reacties

Lidstaten willen steun voor graanprijs

Zeven lidstaten hebben de Europese Commissie gevraagd de graanprijs in de EU te steunen door de interventie van tarwe en gerst eerder open te stellen en door het toekennen van exportrestituties.

De Commissie heeft vooralsnog niet ingestemd met het plan.

Eerder dit jaar besloot de Commissie de melkprijs te ondersteunen door exportrestituties in te stellen voor boter, melkpoeder en kaas. Ook is toen besloten tot interventieopkoop van boter en magere melkpoeder. De zuivelmarkt was zo verslechterd dat deze maatregelen volgens de Commissie onontkoombaar waren.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt dat de lidstaten het graanvoorstel op een ongelukkig moment indienen. "Het is nog vakantietijd. Niet alle lidstaten waren aanwezig op het Beheerscomité Granen, waar het voorstel is besproken."

De Europese Unie heeft in 2005 voor het laatst exportrestituties voor graan ingesteld, toen om het overschot van oogst 2004 weg te werken. Het vervroegen van de interventieregeling, die ingaat op 1 november, is nog niet eerder gebeurd voor graan.

Oost-Europa

Het bevreemdt de woordvoerder niet dat het voorstel uit Oost-Europa komt. "Die landen hebben meer last van de economische crisis dan West-Europa. Bovendien is de veestapel daar gekrompen na de hoge graanprijzen van 2007. Alleen in Polen is dit jaar al 1 miljoen ton minder graan nodig voor veevoer dan vorig jaar. De gerstprijs is in sommige landen gedaald naar 73 euro per ton."

De woordvoerder verwacht eerder exportsteun voor gerst dan voor tarwe. "De tarweexport loopt goed. Er is echter nauwelijks vraag naar gerst op de wereldmarkt. Dat betekent dat de EU de gerstexport alleen kan bevorderen als de restitutie op een behoorlijk peil ligt."

In de EU ligt de gerstprijs onder de interventieprijs van €101,31, zegt de woordvoerder. "Je kunt verwachten dat vanaf 1 november heel veel gerst wordt aangeboden. De Commissie moet alle gerst overnemen dat aan de voorwaarden voldoet. Interventie is duur. Maar exportrestituties lokken veel discussie uit in de WTO."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  En als we nu eens proberen in Europa wat meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van eiwitrijke zaden (soja en erwten e.d.) zodat we enerzijds niet voor meer dan 80% afhankelijk zijn van importen van soja e.d. en anderzijds is er op die manier minder grond beschikbaar voor graanteelt, hoeven we minder te exporteren met dus ook minder exportrestituties, hebben we ook minder ruzie met de WTO.

 • no-profile-image

  herman

  "vrije markt "!
  toch.........????????????

 • no-profile-image

  strohalm

  Het is bitterhard nodig die graansteun . In alle landen over heel de wereld wordt de landbouw gesteund om zodoende goedkoop de eerste levensbehoeften in de winkel te hebben, mede om de lonen en de inflatie minder hard te moeten laten stijgen. Helaas jammer van alle voorwaarden en bureuacratie met stropdassenwerk dat weer extra geld kost waar niemand iets aan heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.