Home

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

Lease niet leuk voor iedereen

Leasen kan mooi zijn, maar let wel op het aankoopbedrag en de afbetalingstermijn.

Lease rukt op. Actueel is het leasen van trekkers. Importeurs bieden nu interessante leaseconstructies aan.

Logisch, want de trekkerverkoop lag de eerste helft van dit jaar 30 procent lager dan vorig jaar. Dus zullen ze alles doen om de verkoop op te krikken.

Is lease daarmee een oninteressante financieringsvorm? Dat niet, maar het is wel oppassen. Of beter gezegd, rekenen geblazen. Een leaseconstructie met een rente van 2,9 procent bij drie jaar afbetalen klinkt heel interessant. Maar als boer moet je op twee zaken letten: het aankoopbedrag en de termijn van afbetalen.

Om met dat laatste te beginnen, even een rekenvoorbeeld. Stel een trekker kost €100.000. 2,9 procent bij drie jaar afbetalen betekent hier een totale rentelast van €4.350. In drie jaar afbetalen betekent ook in drie jaar alles aflossen. Alles opgeteld betekent dat aan rente en aflossing bijna €2.900 per maand. Die €100.000 lenen bij de bank tegen de huidige 5,5 procent rente over een termijn van vijf jaar betekent veel hogere rentelasten (totaal €13.750), maar de maandelijkse aflossing is lager, waardoor de maandelijkse rente én aflossing bijna €1.900 per maand is. De maandelijkse lasten zijn bij de bank dus veel lager, maar je zit er langer aan vast. Als ondernemer moet je dat scherp in beeld hebben en uitmaken wat de beste keuze is.

Ander aandachtspunt is het aankoopbedrag. Het is natuurlijk opmerkelijk dat een trekkerfabrikant met een eigen financieringsafdeling een lagere rente kan hanteren dan banken of leasemaatschappijen. Dat verschil moet ergens vandaan komen. Het kan niet anders of bij het vaststellen van het aankoopbedrag wordt daarmee al rekening gehouden. Dus iets meer marge om zo het tekort in de leaseconstructie aan te vullen.

Lease is daarmee een marketinginstrument waar iedereen aan meebetaalt, of je nu gebruik maakt van de leaseconstructie of niet. Ook hier moet je als ondernemer uitmaken of je dat past of niet.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Wellicht moet de heer Kingmans bij lenen.nl gaan werken. Lagere maandlasten??

Of registreer je om te kunnen reageren.