Home

Achtergrond 1 reactie

Landbouwcrisis brengt boeren meer kennis over keten

Het belangrijkste gevolg van de landbouwcrisis is dat boeren een beter inzicht krijgen in de totale industrie en hun rol daarbinnen.

Dat zegt Karol Aure-Flynn, uitvoerend directeur van Rabobank’s Amerikaanse marktonderzoek. “We komen slimmer uit de bus, en begrijpen het aantal en de complexiteit van de factoren die het welzijn van de agrarische sector bepalen”, aldus Aure-Flynn in een podcast. “Daarmee worden we sterker.” Aure-Flynn zei dat eerste tekenen van herstel voor de landbouw zichtbaar zijn.

Ze noemt daarbij de export van sojabonen naar China en een aanhoudende vraag naar plantaardige olie vanuit India. Uiteindelijk neemt de wereldbevolking toe en wordt deze rijker, waardoor de vraag naar veel en hoogwaardige voeding stijgt.

Collega Erin FitzPatrick voegt daaraan toe dat dat Amerikaanse boeren, net als Europese, kunnen profiteren van de crisis omdat krediet nog relatief eenvoudig te verkrijgen is. Dat geldt niet voor collega’s in pakweg Rusland en Brazilië.

FitzPatrick zei ook dat boeren zich nu beter realiseren dat omzet maar de helft van het verhaal zijn, en kosten net zo belangrijk zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Voedselproducent

    Begrijpt de Rabobank de crisis ook? De boeren die door moeten gaan, willen is nog niet over gesproken, moeten toch alle problemen zelf oplossen. De banken stellen de eisen en leunen achterover. Van de ondernemers moet je het hebben, maar de bank neemt die ook de verantwoordelijkheid om te kunnen ondernemen op een sosiaal verantwoorde manier. Daar ligt de grote twijfel! Een ding is wel duidelijk, de boeren zorgen voor veel veel te goedkoop voedsel. Kun je niet aan die strenge eisen voldoen, draait de bank de geldkraan dicht. Een ding is zeer belangrijk, een kostendekkende opbrengstprijs voor je product, dan heb je de bank niet veel nodig!

Of registreer je om te kunnen reageren.