Home

Achtergrond 478 x bekeken 22 reacties

‘Laat veearts niet verdienen aan antibiotica'

Veeartsen geld laten verdienen aan verkoop van antibiotica, is het domste wat Nederland kan doen.

Dat stelt Frank Møller Aarestrup, hoogleraar aan de Technische Universiteit Kopenhagen, in een interview met de NOS. “Die combinatie van voorschrijven en verkoop moet echt zo snel mogelijk stoppen", zegt Møller Aarestrup, een autoriteit op het gebied van antibiotica-resistentie in de voedselketen en een belangrijke adviseur van de Europese Commissie en de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De Deen waarschuwt voor de gevolgen voor de volksgezondheid en de risico’s die mensen lopen als er niets aan het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij in Nederland gebeurt.
In Denemarken is preventief antibioticagebruik niet meer toegestaan. Dat leidde in het begin tot meer sterfte bij biggen omdat de boeren nog niet gewend waren aan andere methoden, meldt de NOS. De Denen hopen bij een toenemende discussie over antibioticagebruik en voedselveiligheid te profiteren van de voorsprong die ze op dit gebied hebben opgebouwd. Het strenge Deense beleid heeft bijvoorbeeld zo goed als alle salmonellabesmettingen uit Deense voedselproducten gebannen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjoerd haarsma

  frank, er zit geen antibiotica in vlees, hierb wordt streng op gecontroleerd op de slachthuizen, dus je hangt als je het wel doet. denemarken doet het met minder antibiotica, maar met een hoger vervangingspercentage!!!!!!!!!!!!!!
  45 % !!!!!!!!!!!!!!!

  jopie, producent betaald nu op dit moment veer z´n werk.

  ben, als ze je met illegale antibiotica in denemarken pakken, kun je de deurenwel sluiten.

  dirk, onze loonwerker komt met een 250 pk trekker met giertank van 25 kub voor 135 euro per uur. heeft ook een scretaresse en pand en verz. enz. trekker zuipt 30 liter per uur. onze veearts kost 175 euro per uur.

  vind jij dat dit klopt ???????

  teveel medicijn gebruik is niet goed, maar te weinig, zoals in denemarken is nog erger.

  - kalveren moeten eerst ziek zijn voordat je longworm medicijn krijgt.
  - dierenarts geeft vaak net te weinig medicijn, zodat ze na 3 dagen weer moeten komen bij koe met koorts
  -koeien met nageboorte laat je eerst ziek worden, voordat je de veearts belt dat die er een pil in mag drukken, en dan natuurlijk ook antibiotica moet spuiten.

  dit alles is slecht voor dierenwelzijn en voor de boer z'n portemonee

 • no-profile-image

  Lie

  Als ik het goed begrijp wordt er in Denemarken een afwachtende houding aangenomen voordat er behandelt wordt, vaak gaan bepaalde aandoeningen vanzelf weer over maar het dier voelt zich dan gedurende die tijd niet zo lekker, maar willen we zo'n zelfde systeem in Nederland? We hebben de kennis en de middelen om onnodig lijden te voorkomen en moeten die indien nodig dan ook gebruiken.

 • no-profile-image

  gert

  Droogzetters mogen in Denemarken uitsluitemd door de dierenarts zelf toegediend worden,hoe rijmt zich dat met de uitspraak van deze hoogleraar?

 • no-profile-image

  Ben

  Wat niet verteld wordt is dat in Denemarken andere medicijnen worden toegepast. Dat levert minder kilo gebruik, en deze medicijnen worden ook in het ziekenhuis toegepast. Dat is dus in Nederland (zo lang het duurt met deze berichtgeving) beter geregeld.
  Ook wordt niet verteld dat droogzetters (voor melkvee) in de kofferbak vanuit Nederland worden ingevoerd in Denemarken.

 • no-profile-image

  verstandige samenwerking

  Ook mijn dierenartsenpraktijk heeft nog nooit antibiotica voorgeschreven wanneer een dier geen koorts heeft.
  elkle boer komt het verst met een goede dierenarts.

 • no-profile-image

  koeiendokter

  Ik heb het idee dat met name de koeienboeren reageren; waar zijn de varkens en kippencollega's? op de site van de wageningen universiteit/in de maran rapporten kun je gemakkelijk vinden dat het antibiotica gebruik in een varkenslevensjaar 3 tot 5 maal zoveel is als van een koe en in een kipjeslevensjaar tot 6 maal zoveel als van een koe. Is dat erg? Als al je dieren omvallen en je kunt de rendac ipv het slachthuis bellen voor je 10.000+ dieren, dat is sowieso wel erg. Minderen in gebruik moet kunnen, ook bij de koeien, maar laat onze minister dan een doelstelling noemen: binnen 5 jaar halveren bijvoorbeeld? Met duidelijke sancties graag. Ook voor dierenartsen: maximaal x kg antibiotica per jaar verkopen per koe/varken/etc. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. En binnen 5 jaar de helft minder MRSA gevallen in onze ziekenhuizen? Dan weet het grote publiek in ieder geval over 6 jaar dat paarden/honden/katten-knuffelen ook tot een MRSA infectie kan leiden...!

 • no-profile-image

  Landbrug

  Doktor, grappenmaker.
  Vraag u Deense collega´s eens.
  Ik betaal per minuut 2.80 euro. Daarnaast is bij wet vast gelegt dat een veearts max 10% op medicijnen hier mogen verdienen.
  Reken maar uit.

 • no-profile-image

  Harm

  Wat een onzin allemaal. Straks ga je betalen voor een attest en een bezoek. Vervolgens mag je bij de apotheek de medicijnen halen. De ene dierenarts houdt de zaak strak, de andere schrijft rustig voor. Er veranderd dus niets. Belangrijk is in deze dat de boer een vaste dierenarts heeft en de intensie heeft om het ab gebruik laag te houden.
  Dat bereik je niet met het loskoppelen van dierenarts en apotheek. Wanneer je wilt dat het ab gebruik daalt, zul je de boeren een handvat moeten geven om dit te bereiken. Met het verbod op dierlijke eiwitten in het voer is het ab gebruik toe genomen. Kippen hebben behoefte aan dierlijke eiwitten. Van nature eet een kip graag een worm. Dit wordt nu de kip onthouden, met als gevolg een verstoring van de vertering. Deze verstoring wordt onderdrukt met oa antibiotica. Geef de dierhouderij het dierlijke eiwit terug, en het ab gebruik zal dalen. En wat is er op tegen om pluimveeeiwitten te vervoederen aan varkens. Het is net als met het medicijnen gebruik, je moet bij de bron beginnen. En niet zoals zo vaak alleen maar symptomen bestrijden. Maar dat ligt politiek gevoelig, en dan kom je weer op het punt: wat wil men eigenlijk met de nederlandse landbouw...... vul zelf maar in.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dat er zo links en rechts door boeren preventief medicatie toegediend wordt is geen nieuws. Dit gebeurt meestal uit een soort "angst" voor ziektes die in het verleden al eens voor flinke schade gezorgd hebben. De dierenarts haalt een deel van zijn inkomen uit de praktijk en een deel uit medicijnenverkoop. Er van uitgaande dat de arts er niet in salaris op achteruit wil gaan en een apotheker ook wel iets wil verdienen gaat dit onherroepelijk tot extra kosten leiden. De kennis over dieren van de Nederlandse boeren is groot genoeg om zich geen onnodige medicijnen aan te laten praten met torenhoge rekeningen.

 • no-profile-image

  Landbrug

  Ben ik nog vergeten.
  Hier moet ik voor elk dier,wat ik zelf mag behandelen(Uierontsteking,dikke hak/poot,diarree,longonsteking) moet ik een ziektebeeld registeren.
  Bijv. temp,welke poot,welk kwatier,hoe erg etc Nu wordt hier niet op gecontroleerd,dus haast iedereen zit daar de boel te besodemieteren.
  Goeie basis is alles, goed overleg met veearts,voeradviseur. Strategie halen met doelstellingen, die haalbaar zijn. Kwartaal eens bekijken,cijfers ernaast leggen(doordit zie je prognose of juist waar het fout gaat)

 • no-profile-image

  willem

  € 2.80 / minuut = € 168 / uur.Laten we zeggen 5 volle uurtjes / dag = € 840 / dag x 5 werkdagen =€ 4200 / week x (50 wkn) = € 210 000 / jaar .Excl.alle voorrijkosten , weekenddiensten , verkoop medicijnen , opbrengst kleine huisdieren. Dit zijn bedragen die alleen nog maar v /d minimale kant berekend zijn .Nou gaan er natuurlijk nog wel de vaste lasten v/d 5 deeltijd secretaresses af en de auto ,het gebouw , de boot enz

 • no-profile-image

  Patrick

  Frank ziet het ok, belangenverstrengeling en uitdelijk, wat de reden ook mogen zijn, een extreem hoog antibiotica gebruik.
  Een consument weet dus niet bij een lapje varkensvlees of het stijf staat van de antibiotica, of dat het vrij is van antibiotica. Sommige boeren doen het met geen antibiotica, dus het kan wel. Open een database met tips online, waarin iedereen kan lezen.
  Scheelt kosten voor de boer minder antibiotica, en de voedselketen is iets beter, zat nog veel beter kan op termijn.
  Dsu het statement dat het beste vlees uit Nederland komt uit de intensieve sector klopt nu dus gewoon niet. Denemarken kan het wel dus zou Nederland dat ook kunenn.

 • no-profile-image

  eerlijk

  He patrick, appels kun je ook onbespoten eten heb je gelijk gratis vlees erbij zonder antibiotica......

 • no-profile-image

  jopie

  Als de veerts er niet aan mag verdienen dan zal de handel/producent het er dubbel en dwarsn bij pakken

 • no-profile-image

  Boesje

  Dierenartsen verdienen veel geld aan medicijnen omdat je bijna verplicht bent om daar inkopen te doen. Als we de produktie van voedsel gaan liberaliseren dan mag ik toch ook mijn medicijnen kopen waar deze het goedkoopst zijn. Dus laat maar apotheken in Nederland oprichten. Wie het goedkoopst is mag leveren.

 • no-profile-image

  Teus Kuiper

  Wat een geklets allemaal over het antibiotica gebruik bij dieren in Nederland.
  Als er een werkje is waar ik van BAAL , is het wel van een koe inspuiten.
  Denken jullie nu echt dat wij teveel spuiten?
  En bij de dierenartsen is concurentie genoeg, dus als ze teveel rekenen gooien ze hun eigen glazen in.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  stel'een dierenarts kost 200 000 euro p/j dat is dus wat ie wil verdienen. Als de een dierenarts geen medicijnverkoop meer heeft zal hij meer uren moet gaan werken. Dit kan alleen door klanten van anderen af te snoepen, de uurtarrieven zullen dus niet stijgen. Het gevolg zal zijn dat met de helft van dierenartsen die we nu hebben hetzelfde werk wordt gedaan. er zijn geloof ik 200 varkensdierenartsen in nederland. dat kost onze sector: 200 * 200 000 = 40 000 000 miljoen euro. Hoeveel varkenshouderijen hebben we momenteel nog in nederland? eind 2008 waren dat er 8200. Dit betekent dat het overschot aan dierenartsen in de agrarische sector elke ondernemer 5000 euro kost. Doordat de dierenartsen meer werk gaan verzetten wordt het aantal gehalveerd en betalen we nog 2500 p/j voor de dieren. Die 2500 euro is dan toch een mooie vakantie cent! Daarom verkoop van medicijnen kan ook gebeuren door minder hoog opgeleide mensen. en daarbij een visite door een dierenarts voor een recept kan dan heel snel uit als blijkt dat het vootgestelde medicijn (door een voervoorlichter b.v.) juist helemaal niet het gewenste effect heeft. het medicijn zal dan niet voorgeschreven worden. Nu zal de dierenarts het medickjn toesturen want het is toch snel verdiend.

 • no-profile-image

  more

  Patrick, jij moet zo langzamerhand eens oppassen met je voorbarige conclusies. ook bij de bijen zat je er fallicant naast. Dat de denen anders omgaan met antibitica is bekend, maar dat de denen antibioticas gebruiken die zeer nieuw zijn en zeer dicht bij de humane geneesmiddelen liggen is bij jou dus niet bekent. Doordat deze middelen nieuw zijn is er totaal geen resisentie en slaat deze middelen enorm goed aan en heb je minder nodig. het grote gevaar is natuurlijk dat als er resisentie optreedt tegen deze middelen,het hek totaal van de dam is voor de humane geneesmiddelen, veel en veel erger dan ooit in NL zal kunnen gebeuren. En natuurlijk heeft deze deense slimme man een andere agenda en dat is praten voor eigen parochie. Zeer verbazend dat jij deze man wel gelooft en alle boeren in NL niet. Als het maar in je straatje past......Het beste en eerlijkste vlees komt nog steeds van de Nederlandse voedselproducenten

 • no-profile-image

  dirk

  @Willem, Halle
  210.000 Euro per jaar? Dat is niets. Bedenk wel dat je van dat geld een praktijkpand, auto, secretaresse, ICT, verzekeringen, rente en nascholing moet betalen. Dan blijft er weinig over lijkt mij. Zeker niet als je ook nog zo iets als belasting mee gaat rekenen.
  Knappe ondernemer die het hiervan kan doen.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  We hebben in Nederland een AUV (?) Lees inkoop coöperatie voor dierenartsen . En we hebben in Nederland veel voercoóperaties waar Boeren hun veevoer kopen. Waarom gaan we als veehouders geen inkoop coöperatie oprichten voor veterinaire benodigdheden ? We nemen voor deskundig advies één of enkele dierenartsen in dienst en dan zien we wel hoe deze coöperatie "het" doet in de concurrentie strijd...... Tussen haakjes Dit lijkt mij een uitgelezen kans voor de DGBbv De Groene Belangenbehartiger!
  Naast Energie en Juridische Diensten zou een Inkoop Organisatie voor Veterinaire benodigdheden uitstekend passen in het dienstenpakket van de DGBbv.

 • no-profile-image

  dokter

  we moeten met zun alle ervoor zorgen dat het antibiotica gebruik daald dat staat vast. dat kan alleen maar als een veearts uurgeld krijcht voor zijn uren en niet via medicijnen dus in ut kort factuurtje voor uurtje en rest bij aphoteek. veel kennis veel geld geen kennis hokken spuiten.

 • no-profile-image

  John

  In sommige gebieden in Canada is geen d'arts meer te vinden die practiceert in landbouwhuisdieren omdat er geen goede boterham is te verdienen.
  Lijkt erop dat de meeste boeren in Nederland vergeten dat een d'arts net als een monteur voldoende moet verdienen om het werk lonend te houden. Gezelschapsdieren is lichamelijk een stuk minder intensief en betaalt een stuk beter.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.