Home

Achtergrond 336 x bekeken 1 reactie

LTO: wacht met verkleinen gasmeter

LTO Noord Glaskracht adviseert tuinders hun gasmeter pas te verkleinen vanaf 1 januari in verband met het uitstel van de invoering van nieuwe tarieven voor gastransport, de OV-exittarieven.

Op 1 januari worden de nieuwe OV-exittarieven voor 2010 namelijk berekend. Zolang de rechter geen uitspraak doet in de bodemprocedure tegen de nieuwe NMa-tarieven loont het volgens Glaskracht om te wachten. "Het voordeel van de meterverkleining heeft pas effect als de nieuwe NMa-tarieven daadwerkelijk worden ingevoerd. Als de rechter ons niet in het gelijk stelt, gaan die tarieven overigens wel per direct in."

Voor sommige bedrijven, die geen grote risico’s willen nemen, is het wel verstandig alvast te verkleinen. "Een verkleinde meter deert niet als later toch de nieuwe tarieven worden ingevoerd."

Orifice

LTO Glaskracht roept tuinders tevens op bij hun netbeheerder na te gaan of zij een Orifice kunnen laten installeren. De Orifice is, een product van netbeheerder Westland Infra, vernauwt de gasmeter en is veel goedkoper dan een meterverkleining.

Echter het product is alleen voor tuinders in Westland toegestaan. "Andere netbeheerders twijfelen aan het product", vertelt Van der Valk. "Zij geven echter niet aan waarop zij hun bezwaren baseren. Tuinders moeten daarom druk uitoefenen op die beheerders."

Omdat in sommige gevallen een Orifice geen alternatief is voor meterverkleining, zetten LTO en Productschap Tuinbouw hun bodemprocedure toch voort. Een uitspraak tegen de te hoge gastransporttarieven wordt in 2010 pas verwacht. Tot die tijd heeft de rechter invoering van de nieuwe tarieven geschorst.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wim Heppe.

  Even dat U het weet.
  Het zijn beide temperatuur en druk gecompenseerde meters.
  Een kleiner gas meter geeft vaak tussen de 3 en 10% meer m3 flow aan.
  Zelf zie ik dit altijd bij tussen meters. (grote hoofd meter en kleine tussen meter die beide echter wel temperatuur en druk gecompenseerde meters zijn).
  Dus een kleinere temperatuur en druk gecompenseerde meter kost de verbruiker geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.