Home

Achtergrond 137 x bekeken 1 reactie

LTO oogst verdeeldheid

Albert Jan Maat opent in het eigen ledenblad Nieuwe Oogst de aanval op de agrarische vakbonden. Hij vindt dat zij hun eigen belang boven dat van de sector stellen. In zijn ogen een strategische blunder in deze moeilijke economische tijden.

Maat verwijt de ketel dat hij zwart ziet: LTO tamboereert zelf al te graag op eigen successen; de vakbonden halen terecht het voorbeeld aan van het Actieprogramma Ammoniak waarbij LTO niet met hen om tafel wil. De landelijke organisatie is zelf zijn regionale en sectorale verschillen nog niet helemaal te boven. Natuurlijk zou het goed zijn als de sector zo breed mogelijk belangen probeert veilig te stellen.

Aan de andere kant zijn sectorale vakbonden opgericht om sectorale – dus eigen – belangen te behartigen. Zij doen dus in wezen niets anders dan hun bestaansrecht bevestigen. In algemene zin is er ook sprake van een algemene trend: steeds vaker zet de ene agrarische sector zich af tegen de andere en lijkt het inlevingsvermogen voor andere takken van landbouw af te nemen.

Discussies op agrarische websites spreken boekdelen. Oud-politicus Maat had moeten weten dat hij de kat op het spek zou binden. Hij oogst nog meer verdeeldheid in een tijd waarin inderdaad de land- en tuinbouw zich collectief schrap moet zetten.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    AGD

    Kijk AGD, zo kennen we jou weer.
    LTO: Langzaam Ten Onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.