Home

Achtergrond

Kwaliteit uienrassen ligt dicht bij elkaar

De kwaliteit van gele zaaiuienrassen op de rassenlijsten zaaiuien ligt dicht bij elkaar.

Hytech springt er weer uit voor wat betreft opbrengst, blijkt uit de lijsten die vandaag worden gepubliceerd. Wellington van Syngenta Seeds gooit hoge ogen op hardheid en huidvastheid.

Dit jaar verschijnen op de landelijke uiendag in het Zeeuwse Colijnsplaat voor het laatst twee rassenlijsten zaaiuien. Volgend jaar verschijnt er één lijst met 23 onderzochte rassen. De samenvoeging van de twee rassenlijsten, opgedrongen door het bedrijfsleven, bevindt zich in de tussenfase. Omdat de methodieken van de twee organisaties Uien Innovatie en Kennis Centrum en PPO/Agrifirm op elkaar worden afgestemd, kunnen de gegevens nog niet worden samengevoegd.

"De rassen liggen dicht bij elkaar", constateert uienspecialist en teeltadviseur Luuk Kok van Agrifirm. "Eigenijk is er voor elke teler wel een ras op te vinden. Dat hangt af van bijvoorbeeld grondsoort, daglengte en bewaarwensen. We willen duidelijker krijgen welk ras op welke grond past."

Telers realiseren zich volgens Kok ook steeds beter dat ze zelf moeten bepalen welke eigenschappen ze belangrijk vinden in hun rassenkeuze. "Natuurlijk moet je van een betrouwbaar ras niet zomaar afstappen, maar er zijn ook zeker interessante nieuwkomers. Daar krijgen we ook veel vragen over uit de praktijk." Alle rassen van de twee lijsten worden geteeld in Nederland.

De Hytech van De Groot en Slot valt weer op door de goede opbrengst. Hoza 4,4 scoort hoog op huidvastheid. De rassen Dormo van Nickerson-Zwaan en Wellington van Syngenta Seeds komen zowel hard als huidvast uit de bus.

Of registreer je om te kunnen reageren.