Home

Achtergrond

Kwaliteit tarwe vermindert bij toename CO2-concentratie

Naarmate de CO2-concentratie in de lucht stijgt, gaat de kwaliteit van tarwe erop achteruit.

Uit Duits onderzoek blijkt dat het ijzergehalte in het graan daalt en het loodgehalte stijgt. Tarwe is een van de belangrijkste bronnen van calorieën en voedingsstoffen voor de mens. Het was al bekend dat hogere CO2-concentraties de hoeveelheid proteïnen in tarwe doen dalen. Nu heeft onderzoek aan de Universiteit van Hohenheim aangetoond dat ze ook de balans van aminozuren en spoorelementen verstoren.

Het onderzoeksteam heeft gedurende drie jaar tarwe gekweekt op proefvelden en heeft daar CO2 over laten waaien. Zo bereikte het een CO2-concentratie die verwacht wordt rond 2050. De geoogste tarwe bleek 8 procent minder ijzer te bevatten en 14 procent meer lood. "Beide veranderingen zouden slecht zijn voor de menselijke gezondheid", zegt onderzoekster Petra Högy in het blad New Scientist. "Vooral de daling van ijzer is zorgwekkend omdat de helft van de wereldbevolking al ijzertekort heeft." Högy zag ook voordelen. "Het zware metaal cadmium daalt met 14 procent en dat kan positief zijn."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.