Home

Achtergrond 187 x bekeken

Koningin naar voormalige politieke gevangenen

Koningin Beatrix is maandag 28 september aanwezig op het laatste congres van de Nederlandse Vereniging van ex-politieke gevangen uit de Bezettingstijd (1940-1945).

Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. Wijlen prins Bernhard was beschermheer van de vereniging, die ook bekend staat als Expogé. Verzetsmannen en -vrouwen die in september 1945 terugkeerden uit gevangenschap, richtten Expogé destijds op. De vereniging richtte zich met name op het opsporen van vermiste medegevangenen en het ondersteunen van weduwen. Ook zette Expogé zich succesvol in voor een verbetering van invaliditeitsuitkeringen en pensioenregelingen. Daarnaast gaven leden van Expogé jarenlang voorlichting aan scholieren over vrijheid en de rechten van de mens.

De vereniging, waarvan op het hoogtepunt ruim 2100 mensen lid waren, heeft vanwege het geringe aantal leden (119) besloten zichzelf per 1 januari volgend jaar op te heffen. Het laatste congres in Paleis Het Loo in Apeldoorn staat in het teken van een terugblik op de geschiedenis van de vereniging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.