Home

Achtergrond 503 x bekeken

Koeien klaar voor fokveedag

Melkveehouder Jaap Swank uit Nieuw-Beijerland maakt zijn koeien klaar voor de fokveedag zaterdag in Hellevoetsluis.

De koeien worden geschoren en geboend om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Swank is de favoriet voor de meeste prijzen. Vorig jaar en het jaar daarvoor was hij de grote winnaar. Vorig jaar sleepte hij met zijn koeien vijf kampioenstitels in de wacht, voor onder meer de middenklasse, de oudere dieren en het uierkampioenschap. Foto Rein Geleijnse

Een medewerker van kruidenkwekerij Tastemaker in Breda snijdt bosuien. "Tastemaker teelt 8,5 hectare kruiden", zegt kweker Ed Oomen. "We produceren bosuien, tijm, munt en koriander in onze eigen kwekerij. We importeren ook kruiden. Alle verse kruiden gaan rechtstreeks naar de supermarkten. Het kweken, oogsten en leveren van verse kruiden vergt veel handwerk, zoals het snijden van de bosuien. Daarom produceren we alleen voor nichemarkten." Foto Marcel Bekken

Met een antieke Vicon-wiersmachine en een ook niet meer jonge Massey Ferguson 133 keert Kees Hamster gedorst gras. Na het maaien en dorsen kwam er water over het lange rietzwenkgras. Nu moet het gekeerd worden om te drogen. De graszaadteler uit het Groningse Nieuwolda gebruikt daarvoor geen schudder, maar een oude wiersmachine. "Daarmee krijg je het natte gras het beste boven en spaar je de stengels." Ondanks een buitje regen is het gedorste gras volgens Hamster nog ideaal spul. "Je zou het bijna zelf opeten." Foto Koos van der Spek

Medewerker Johan Veenstra van HempFlax maait de hennep van akkerbouwer Menno Schuiringa in Pieterburen in Noord-Groningen. De hennep blijft na het maaien een paar dagen liggen. Hierdoor komen de vezels gemakkelijker los van het hout. De vezels worden gebruikt als basis voor automaterialen, zoals dashboards. HempFlax maakt strooisel van het hennephout. Foto Jan Bouwman

Koeien in uiterwaarden. Fotograaf en melkveehouder Hans Menop uit het Achterhoekse Barchem heeft met deze foto de titel Beste agrarische natuur- en landschapsfoto 2008 gewonnen. De competitie is uitgeschreven door de Internationale Federatie van Agrarische Journalisten (IFAJ), waarin de Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalistiek participeert. Foto Hans Menop

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.