Home

Achtergrond

Kleinere rol VS op wereldmarkt tarwe

De rol van de VS en Canada neemt af de komende tien jaar op de tarwemarkt.

De EU, Rusland en Oekraïne gaan juist meer tarwe exporteren. Dat stelt DG Agri, het landbouwdepartement van de Europese Commissie, in een analyse van de wereldgrondstoffenmarkt in de komende tien jaar, de Outlook 2009-2018.

De VS blijft de komende tien jaar de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Maar het aandeel zakt van 29 procent over de laatste tien jaar naar 24 procent in de komende tien jaar. Ook Canada, de één na grootste tarweexporteur, verliest marktaandeel op de wereldmarkt en daalt van 18 procent naar 15 procent.

Vooral Rusland neemt de plaats in van de VS en Canada. Maar ook het belang van de EU en Oekraine nemen toe. Onzeker is in hoeverre de veehouderij in Rusland groeit. Als het land meer vlees, eieren en zuivel produceert is daar meer voergraan voor nodig. In Europa is onzeker hoeveel tarwe gebruikt gaat worden voor de productie van bioethanol.

Op de wereldmarkt voor mais verandert de komende tien jaar weinig, verwacht DG Agri. Het aandeel van de VS daalt weliswaar, maar het land blijft met een aandeel van 60 procent oppermachtig op de wereldmarkt voor mais. Argentinië behoudt een aandeel van 18 procent en Brazilië bedient 10 procent van de maismarkt.

Op de wereldmarkt voor gerst blijft de EU de belangrijkste speler met een aandeel van 28 procent in de komende tien jaar. Daarna volgen Oekraine (26 procent) en Australië (19 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.