Home

Achtergrond 159 x bekeken

’Kleine kans op eigen keuze referentiejaar’

De kans dat kalverhouders zelf een referentiejaar voor hun premie mogen kiezen is heel klein, maar nog wel aanwezig.

Dat zegt LTO-vakgroepvoorzitter Bert Loseman in het vakblad De Kalverhouder. De Europese Commissie wees deze optie, waarbij kalverhouders zelf het meest gunstige van drie referentiejaren kunnen kiezen, eerder af omdat het niet objectief genoeg zou zijn. Deze afwijzing is echter niet bindend, Brussel geeft landelijke overheden de ruimte voor creatieve oplossingen binnen de regels van de verordening.

Hoewel de Nederlandse overheid weinig ziet in het keuzejaar, zegt Loseman in het interview dat er een heel kleine kans is dat er toch nog een keuzejaar komt. ”We zijn met de Fransen in overleg hoe zij de uitspraak van Brussel oppakken. Als zij als groot EU-land een deugdelijke regeling creëren, is het voor ons makkelijker om hiermee de Nederlandse overheid te overtuigen.”

Loseman vreest echter dat de overheid terughoudend zal zijn. Na de ontkoppeling toetst de Europese Commissie of de gekozen maatregelen objectief en niet discriminerend zijn. ”Den Haag wordt een beetje voorzichtig van zulke uitspraken. Ze willen natuurlijk niet over enkele jaren ontvangen premies weer terugbetalen omdat de uitvoering van de verordening niet klopt.”

LTO is in grote lijnen redelijk tevreden met het verloop van de ontkoppeling. Een pijnpunt blijft echter dat er geen knelgevallenregeling voorzien is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.