Home

Achtergrond 203 x bekeken

Keuringsdienst NAK biedt in najaar erwiniatoets aan

De keuringsdienst NAK biedt vanaf het najaar een nieuwe variant van de PCR-methodiek, genaamd BioPlex-PCR, waarmee alle ziekteverwerkende erwiniavarianten in pootaardappelen worden aangetoond.

Dat zegt technisch directeur Eric Casteleijn in een interview met deze krant. De bacterieziekte erwinia, die zwartbenigheid en stengelnatrot veroorzaakt, zorgde ook dit seizoen voor veel klasseverlagingen. "Met de toets proberen we een steentje bij te dragen in de strijd tegen erwinia. De teler kan hiermee risicopartijen vaststellen. De Nederlandse aardappel heeft een goede naam in het buitenland. Die kunnen we zo behouden", aldus Casteleijn.

De NAK past de PCR-toest sinds 2008 grootschalig toe voor het virusonderzoek. Partijen worden zo in sneltreinvaart gekeurd om vroege export van het Nederlandse pootgoed mogelijk te maken. De nacontrole hoeft hiermee nog maar vier tot vijf dagen te duren in plaats van vier tot vijf weken. In het laboratorium van de keuringsdienst wordt nu gewerkt aan het klaarmaken van de nieuwe toets voor de praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.