Home

Achtergrond 273 x bekeken 1 reactie

Kapelle vreest voor toekomst anti-hagelkanon

Gemeente Kapelle vreest voor de toekomst van het anti-hagelkanon als de Raad van State een stokje steekt voor de ontheffing die de gemeente aan fruittelers verleent.

De raad oordeelt binnen zes weken of de gemeente extra geluidsoverlast van anti-hagelkanonnen mag toestaan.

”Als er een streep gaat door de ontheffing van het college van B&W betekent het dat er geen andere manier is om binnen de wet milieubeheer de toepassing van het anti-hagelkanon toe te staan”, aldus Arnold van den Berge van gemeente Kapelle. Gemeenten, in de Betuwe en Midden-Nederland, die de zaak nauwlettend in de gaten houden moeten daar dan rekening mee houden, voegt hij er aan toe.

Aanvullende eisen

Sjako Kloosterman, NFO-voorzitter van de regio Kapelle, vermoedt dat de Raad van State de ontheffing niet zal verbieden. ”Ik denk dat er wel aanvullende eisen worden gesteld aan de frequentie en tijdstippen van het gebruik van de kanonnen.” Kloosterman is zelf mede-eigenaar van het hagelkanon in kwestie. Eergisteren hoorde de raad de fruittelers en de gemeente Kapelle.

Volgens beide partijen was de raad kritisch. ”Maar dat hoort hij te zijn”, stelt Van den Berge die verder zegt de zaak niet direct als verloren te beschouwen. ”We hebben een goed verhaal kunnen brengen, maar niet alles dicht kunnen timmeren.”

Campinghouder Verdonk spande een zaak aan tegen de gemeente Kapelle. Die staat volgens hem ten onrechte toe dat fruitteler De Jonge uit Kattendijke extra geluidsoverlast mag produceren. De zaak is voor veel gemeenten belangrijk omdat er nauwelijks beleid is voor anti-hagelkanonnen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Waar maakt deze camping beheerder zich druk over. Er zijn jaren met veel hagel (enkele buien in de kritieke groei fase) en totaal geen hagel. Geluidsoverlast door een anti hagel kanon lijkt me een erg overdreven actie. Het apparaat zal nooit meer nodig zijn dan dat de bui boven het gebied hangt en mocht er hagel uitvallen (zonder kanon) dan is de schade voor de camping gasten misschien nog wel groter dan schade door geluidsoverlast. in mijn beleving is zo.n kanon een extra argument om je camping als hagelschade vrij aan te prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.