Home

Achtergrond 1 reactie

Kabinet ontevreden over Roemenië en Bulgarije

Het kabinet is ontevreden over de manier waarop de nieuwe EU-landen Roemenië en Bulgarije de corruptie en georganiseerde misdaad aanpakken.

Dat blijkt uit een brief die het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De twee landen, EU-lid sinds januari 2007, krijgen in tussenrapportages keer op keer kritiek van de Europese Commissie. Behalve bij het bestrijden van de corruptie en georganiseerde misdaad schieten de landen ook tekort als het gaat om het goed beheren van de EU-fondsen.

Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken schrijft vrijdag op zijn weblog dat er in Roemenië en Bulgarije "een gebrek aan politieke wil is om onomkeerbare hervormingen door te voeren''.

Het kabinet gaat er nu in Brussel op aandringen dat de druk op Roemenië en Bulgarije wordt opgevoerd. Leidt dat niet tot resultaten, dan moeten de landen gekort worden op de uitkering van Europese fondsen en moeten ze voorlopig buiten het Schengen-gebied worden gehouden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Van Roemenië en Bulgarije was bekend dat corruptie in het politieke systeem zit ingebakken. Het is jammer te moeten constateren dat het moreel verval hier inmiddels ook is toegeslagen. Ik zie het verschijnsel van bonusverstrekking aan topbestuurders die niets bovenmatigs presteren in elk geval ook als een vorm van corruptie!

Of registreer je om te kunnen reageren.