Home

Achtergrond

Japanners lokaliseren gen voor vleestype rundvee

Onderzoekers van het Japanse onderzoeksinstituut voor veefokkerij hebben de genen gelokaliseerd die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van vlezige runderen.

Op het zesde chromosoom hebben ze de gebieden gevonden waar de eigenschap voor vleesgroei ligt vastgelegd.

De Japanners hebben het gebied op het chromosoom aangeduid als CW-2, waar de letters staan voor Carcass Weight (karkasgewicht). Volgens de onderzoekers is het straks mogelijk aan de hand van merkers te selecteren op nakomelingen die geschikt zijn voor de vleesveehouderij.

"De CW-2-gebieden op het chromosoom zijn in grote mate bepalend voor de variatie in het vleestype bij het rund", aldus de onderzoekers die over hun werk publiceren in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Genetics. Bij hun onderzoek hebben de geleerden gebruik gemaakt van twee typen vleesrunderen. Zij hebben grote verwachtingen van de mogelijkheden voor de fokkerij.

Het Japanse onderzoek is vergelijkbaar met het onderzoek in Nederland naar de eigenschappen die bepalend zijn voor de melkgift.

Of registreer je om te kunnen reageren.