Home

Achtergrond

Iraniërs houden hongerstaking 'tot bittere einde vol'

Vier Iraniërs zitten woensdag 21 dagen in hongerstaking voor de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

Ze zijn niet van plan hun actie te stoppen voordat er naar hen is geluisterd. "We houden het tot het bittere einde vol'', zei een woordvoerder van de stakers.

De actievoerders vragen aandacht voor het Iraanse vluchtelingenkamp Ashraf in Irak. Daar zijn eind juli Iraakse veiligheidsdiensten binnengevallen. De Iraniërs hebben forse kritiek op hen. Zij zouden de vluchtelingen bedreigen. Ook houden zij 36 Iraniërs gevangen, die volgens de rechter allang weer op vrije voeten hadden moeten komen, meldde de zegsman. "Wij willen dat Amerika, of een andere internationale macht, de leiding overneemt.''

Afgelopen week werd een Iraanse hongerstaakster een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze last had van duizeligheid en pijn in haar hoofd. Zij voegde zich na de opname weer bij de actievoerders.

De hongerstakers worden elke dag bijgestaan door sympathisanten. "In heel de wereld protesteren Iraniërs op deze manier. In België, Duitsland, Canada, Australië en Amerika zijn mensen in hongerstaking'', zei de woordvoerder. De Amerikanen zijn nog niet ingegaan op de eisen van de demonstranten. Wel hebben de actievoerders in Den Haag een gesprek gehad met een Amerikaanse diplomaat.

In het kamp Ashraf zitten 3500 verbannen tegenstanders van het regime in Teheran, onder wie ongeveer duizend vrouwen. Sinds begin dit jaar valt het kamp onder verantwoordelijkheid van de regering in Bagdad. De demonstranten willen terugkeer naar de oude situatie, waarin het kamp door de Amerikanen werd beschermd. Het kamp bestaat al 28 jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.