Home

Achtergrond 4 reacties

Inkomensval melkveehouder

De bruto inkomsten van het gemiddelde melkveebedrijf zijn in het eerste halfjaar van 2009 met bijna 37.000 euro, ofwel 41 procent gedaald.

Dit ten opziche van de eerste helft van 2008. Hierdoor kan de gemiddelde melkveehouder zijn aflossingen niet meer voldoen.
Dit meldt de Gibo Accountants- en Adviesgroep. De belangrijkste oorzaak is de daling van de gemiddelde melkprijs met 12,8 cent per kilo melk. Hiervan komt 11,6 cent voor rekening van een lagere voorschotprijs en 1,2 cent voor rekening van een gekrompen nabetaling.
Voor privé-uitgaven, het doen van aflossingen en eventuele reserveringen daalden de inkomsten relatief gezien nog veel harder. Hiervoor was bijna 60 procent minder beschikbaar dan in het eerste halfjaar van 2008 (24.500 tegenover 48.200 euro).

Tegenover de gedaalde inkomsten uit de melkproductie staan licht gestegen inkomsten uit de verkoop van vee en iets lagere uitgaven. De post uitgaven kon met 1,8 cent per kilo melk omlaag door gedaalde prijzen voor voer, kunstmest, mestafzet, gebouwen en machines. Ook de rente daalde. De uitgaven voor het leasen van melk en voor loonwerk stegen.

Het bruto overschot op bedrijfsniveau daalde met 10 cent naar 13 cent per kilo melk. Dat is 6 cent onder het gemiddelde van de laatste zeven jaar. Dat ligt op 19 cent. Voor privé-uitgaven, aflossingen en dergelijke bleef netto 6,5 cent per kilo melk over. De laatste jaren was dat gemiddeld 13 cent per kilo melk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer mieras

  ik heb het beter bekeken ik heb al mijn koeien verkocht ,en ik verhuur mijn kwotum voor goed geld( laat de boeren maar dorsen ) ik hoef niet meer vroeg uit mijn nest en ik vang gewoon geld SUKKEL MAAR DOOR BOERTJES MET DIE GOEDKOPE MELK

 • no-profile-image

  p.c. jansen.

  niet klagen maar dragen heren veeboeren , de vette jaren zijn al weer vergeten, dat de markt nu corrigeert was te verwachten!

 • no-profile-image

  de

  Hey Jansen, geen groter vermaak dan leedvermaak niet? Andere lui zouden vanaf de kanariepietjes eilanden aan het zonnebaden zijn in plaats van op de pc de ellende in verwegistan te blijven volgen. Geen zorgen, ook belastingvluchtelingen komen aan de beurt.

 • no-profile-image

  Ben je gek, die Jansen zit helemaal niet op die eilanden. Da's gewoon een of andere lul die een ander het licht in de ogen niet gunt. Trouwens hij kan ook wel Pietersen heten Niet op reageren !!

Of registreer je om te kunnen reageren.