Home

Achtergrond 286 x bekeken

Inkomensval melkveehouder

De bruto-inkomsten van het gemiddelde melkveebe­drijf zijn in het eerste halfjaar van 2009 met bijna 37.000 euro ofwel 41 procent gedaald, ten opzichte van de eerste helft van 2008. Hierdoor kan de gemiddel­de melkveehouder zijn aflossin­gen niet meer voldoen.

Dit meldt de Gibo Accountants­en Adviesgroep.

De belangrijkste oorzaak is de daling van de gemid­delde melkprijs met 12,8 cent per kilo melk. Hiervan komt 11,6 cent voor rekening van een lagere voorschotprijs en 1,2 cent voor rekening van een gekrompen na­betaling.

Voor privé-uitgaven, het doen van aflossingen en eventuele re­serveringen daalden de inkom­sten relatief gezien nog veel har­der. Hiervoor was bijna 60 procent minder beschikbaar dan in het eerste halfjaar van 2008 (24.500 tegenover 48.200 euro).

Tegenover de gedaalde inkom­sten uit de melkproductie staan licht gestegen inkomsten uit de verkoop van vee en iets lagere uitgaven. De post uitgaven kon met 1,8 cent per kilo melk omlaag door gedaalde prijzen voor voer, kunstmest, mestafzet, gebouwen en machines. Ook de rente daalde. De uitgaven voor het leasen van melk en voor loonwerk stegen.

Het bruto overschot op bedrijfs­niveau daalde met 10 cent naar 13 cent per kilo melk. Dat is 6 cent onder het gemiddelde van de laat­ste zeven jaar. Dat ligt op 19 cent. Voor privé-uitgaven, aflossingen en dergelijke bleef netto 6,5 cent per kilo melk over. De laatste ja­ren was dat gemiddeld 13 cent per kilo melk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.