Home

Achtergrond 218 x bekeken

Indianen jaren vast op vals bewijsmateriaal

Zeker veertig indianen zitten al elf jaar onschuldig vast in Mexico, na te zijn veroordeeld voor een massamoord.

Ze moeten worden vrijgelaten, omdat het Mexicaanse Openbaar Ministerie de bewijslast tegen de indianen heeft gemanipuleerd.
Dat heeft het federale hooggerechtshof in Mexico geconcludeerd, aldus de Mexicaanse krant El Universal donderdag. De indianen waren veroordeeld voor een massamoord op 45 tzotzil-indianen in het dorp Acteal in de zuidelijke deelstaat Chiapas. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Zij werden in koelen bloede afgemaakt tijdens een kerkdienst. De slachtoffers waren vermoedelijk sympathisanten van het EZLN, het Zapatista-Bevrijdingsleger van 'subcommandante' Marcos.

Volgens mensenrechtenorganisaties zaten aan de regering verbonden paramilitairen achter de massamoord. In totaal werden tientallen indianen veroordeeld tot celstraffen van twintig tot veertig jaar voor hun aandeel in de moorden.

In juli 2008 heropende het hooggerechtshof de zaak, nadat verschillende organisaties hadden gesteld dat de bewijslast tegen de aangeklaagden niet deugde. Volgens El Universal zijn de dossiers van 57 personen opnieuw onder de loep genomen. Het hof constateerde onregelmatigheden in de processen tegen de verdachten en stelde dat vervalste getuigenissen en ander gemanipuleerd bewijsmateriaal is gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.