Home

Achtergrond 211 x bekeken 2 reacties

Ierse boeren: importverbod Braziliaans rundvlees

De Europese Commissie moet onmiddellijk een importverbod afkondigen voor Braziliaans rundvlees.

Dat hebben Ierse boeren bepleit, zo meldt persbureau Agra Europe. Aanleiding voor de Ierse oproep vormt een recent rapport over Brazilië van het Food and Veterinary Office, het veterinair inspectiebureau van de Europese Commissie. Daarin staat dat de helft van de (twaalf) gecontroleerde veehouderijen niet aan de Europese eisen, bijvoorbeeld voor identifictaie en registratie, voldoet.

Volgens de Ierse boerenvoorman Padraig Walshe betekent dit een serieuze bedreiging voor de diergezondheid in de EU, met name rond mond- en klauwzeer. Deze dierziekte is endemisch in Brazilië.

De EU hanteert sinds enige tijd een lijst van bedrijven die hun zaakjes op orde hebben, en mogen exporteren naar de EU. Bedrijven gelegen in een gebied waar MKZ heerst, mogen dat niet.

Volgens Walshe heeft dit beleid gefaald. Hij vindt dat eurocommissaris Androulla Vassiliou (gezondheid) direct moet stoppen met de lijst, waarop nu meer dan 1200 bedrijven zouden staan.

De controle op Braziliaans rundvlees vormt al langer steen des aanstoots van de Europese vleessector. Het Braziliaanse rundvlees concurreert met dat uit Europa, waarbij Ierland een belangrijke producent is.

Administrator

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.