Home

Achtergrond 1 reactie

Ieren ruziën over export levend vee

Rundveehouders en vleesfabrikanten in Ierland zijn in een hevige woordenstrijd verwikkeld over de gevolgen van de sterke uitvoer van levend vee.

Volgens de veehouders is de export van essentieel belang om de veeprijzen op peil te houden. De vleesindustrie zet daar tegenover dat dat er zoveel dieren naar het buitenland gaan dat het voortbestaan van de vleesverwerkers in gevaar komt.

Ierland heeft dit jaar al 185.000 stuks levend vee uitgevoerd, bijna twee keer zo veel als vorig jaar. Volgens Ierse gegevens is Nederland, met 62.000 kalveren onder de twaalf maanden, de grootste afnemer. Veel oudere dieren gaan naar het tot Groot-Brittannië behorende Noord-Ierland, waar ze worden geslacht voor de Britse markt.

Die dieren leveren meer op dan in Ierland verkocht vee waarvan het vlees net zo goed naar Britse afnemers gaat, zegt voorzitter Michael Doran van de veesector binnen de Irish Farmers Association.

Andere grote afnemers van Iers vee zijn Italië en Spanje waar de veeprijzen hoger liggen dan in Ierland zelf. "We exporteren zo veel omdat de vleesbedrijven falen om prijzen te betalen die vergelijkbaar zijn met wat we op de exportmarkten kunnen vangen", aldus Doran. Volgens hem liggen de prijzen in Zuid-Europa 200 tot 280 euro per dier hoger.

"De export is van levensbelang om onze eigen markt concurrerend te houden. Dit is een van de weinige positieve verhalen in de Ierse landbouw". aldus Doran.

Directeur Cormac Healy van Meat Industry Ireland vindt echter dat de export de vleesindustrie verlamt. "De Ierse vleesbedrijven verwerken gemiddeld 55.000 tot 60.000 dieren per jaar. De uitvoer van 185.000 dieren, een aantal dat oploopt, betekent omgerekend twee vleesbedrijven waarbij 600 banen in gevaar zouden komen." Volgens Healy is het het beste als Iers vee wordt verwerkt in Ierse fabrieken voor de internationale markten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gj

    Zodra de Ierse vleesfabrikanten de juiste prijzen gaan uitbetalen blijven de dieren gewoon in Ierland om te worden geslacht. Daar is geen woordenstrijd voor nodig lijkt me.

Of registreer je om te kunnen reageren.