Home

Achtergrond 470 x bekeken

ING: melkprijs trekt dit jaar aan

ING verwacht dat melkprijzen eind dit jaar weer aantrekken.

Directeur agrarische bedrijven Cor Bruns denkt dat de terugval van investeringen daar­om van korte duur is. ING kijkt bij financieringen volgens Bruns toe­nemend naar de kostprijs.

De zuiveldip is volgens Bruns waarschijnlijk van beperkte om­vang en bovendien vrij kortdurig. Prijzen trekken door beter econo­misch tij straks weer aan door een sterkere vraag uit de eigen markt en buitenlandse markten als Chi­na en India. ”We zoeken ook nu het minder gaat daarom actief naar kansrijke bedrijven, dat kunnen ook verliesgevende be­drijven zijn. Onze benadering is kostprijsgericht. In de praktijk fi­nancieren we daardoor vooral de grotere bedrijven. Dat doen we ook om in de toekomst marktaan­deel te winnen.”

De meeste agrarische klanten van ING zijn weliswaar melkvee­houders, maar qua geld gaat het meeste naar de noodlijdende glas­tuinbouw. ”Dan praat je soms over financieringen van 20 mil­joen euro, maar ik zie voor het komende kwartaal geen faillisse­menten in ons klantenbestand.”

Bruns verwacht dat glasgroen­teprijzen volgend jaar weer aan­trekken, maar dat het doek voor bepaalde siergewassen definitief valt. ”Voor grootbloemige, exclu­sieve rozen blijft hier een markt, maar de rest zal naar Afrika ver­dwijnen.”

De bank heeft naar schatting van Bruns een marktaandeel (in euro’s uitstaand krediet) van 7,5 procent. ”In een jaar tijd is ons marktaandeel een half procent gestegen.” Doel was een markt­aandeel van 10 procent te berei­ken vóór eind 2010, maar Bruns denkt dat dit niet lukt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.