Home

Achtergrond

IJslands parlement praat weer over Icesave-wet

Het IJslandse parlement, de Althingi, praat woensdagochtend opnieuw over de zogenoemde Icesave-wet die terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië behelst.

Die twee landen zijn dat eerder overeengekomen met de IJslandse regering.

Minister Wouter Bos van Financiën schoot de schulden van de IJslandse internetbank Icesave grotendeels voor aan de Nederlandse spaarders, op voorwaarde dat de IJslanders Bos zouden terugbetalen. Bos moet nog 1,3 miljard euro hebben. De regering in Reykjavik tekende daarvoor maar de IJslandse bevolking en ook het IJslandse parlement hebben er grote moeite mee.

Het debat woensdag kan volgens voorzitter Gudbjartur Hannesson van de begrotingscommissie een paar uur, maar ook wel drie dagen duren. De plenaire vergadering zou ook nog een keer het wetsvoorstel kunnen terugsturen naar de begrotingscommissie. Hannesson hoopt dat voor het einde van deze week gestemd kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.