Home

Achtergrond

'IAEA houdt volgens Israël gegevens Iran achter'

Israël beschuldigt de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties ervan bewijs achter te houden waaruit zou blijken dat Iran actief op zoek is naar informatie om een kernwapen te kunnen maken.

Dat meldde de Israëlische krant Haaretz woensdag op gezag van westerse diplomaten en Israëlische functionarissen.
Volgens de bronnen hebben inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de informatie de afgelopen maanden verzameld. Volgens scheidend IAEA-chef Mohammed ElBaradei heeft zijn organisatie geen bewijs dat Iran een kernwapen ontwikkelt.


De informatie zou staan in een geheime bijlage van een document van de inspecteurs. De bijlage is niet gepubliceerd in een rapport van de IAEA over Iran, aldus de bronnen van Haaretz. Volgens de krant hebben Britse, Duitse, Franse en Amerikaanse functionarissen er bij ElBaradei op aangedrongen de gegevens in een nieuw rapport te publiceren.

De relatie tussen Israël en ElBaradei is nooit goed geweest. Israël, dat vermoedelijk enkele honderden kernwapens bezit, vindt hem te laks tegenover Iran. De verdenking bestaat dat Iran in het geheim werkt aan een kernwapen, maar Teheran spreekt dat tegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.