Home

Achtergrond 175 x bekeken 3 reacties

Hongarije oogst kwart minder graan

Hongarije heeft dit jaar 4,1 miljoen ton tarwe geoogst.

Dat is bijna 27 procent minder dan vorig jaar toen 5,6 miljoen ton tarwe is geproduceerd, meldt persbureau Agra Europe.

Volgens het Hongaarse ministerie van landbouw vallen de hectareopbrengsten tegen. Die komen dit jaar niet verder dan gemiddeld 3,8 ton tarwe per hectare. Dat is een kwart lager dan vorig jaar.

Ook de gerstoogst is afgerond in Hongarije. Het landbouwministerie schat de landelijke opbrengst op ongeveer 700.000 ton. Dat is een kwart minder dan de 940.000 ton gerst die in 2008 is geoogst.

Het ministerie schat de totale Hongaarse graanoogst dit jaar op iets meer dan 6 miljoen ton. Vorig jaar hebben de akkerbouwers 8 miljoen ton graan van de akkers gehaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anton

  Tijdens de oogst weten alle deskundigen hoeveel en welke kwaliteit wordt geoogst.
  En dat terwijl de meeste bedrijven niet eens bij inschuren wegen (of bij verkoop zie artikel Afghanistan) .Het wordt dus: hoeveelheid en kwaliteit schatten per regio of per land.Daarbij komt dat de meeste boeren altijd graag goede resultaten boeken (dus hoge opbrengsten tegen zo laag mogelijke kosten),het optimisme straalt er dus vaak teveel vanaf.In de Telegraaf vanochtend stond dat in India de oogst, door droogte en overstroming, ongeveer 20 % lager zal gaan zijn.Dit in gebeurt nu in een landbouwnatie die in Azië de tarwe en melkpoederprijs enorm beinvloed.
  Post-harvest omstandigheden zijn wereldwijd nog een enorm probleem, dat is al een gevolg van een tekort aan silo's en schuren en de problemen bij de logistiek. Nu is er een extra probleem: de financiering van de nieuwe oogst (2010) , er is niet genoeg geld aanwezig bij de producent.Iedereen weet dit, ook degenen die kopen en handelen (ze hebben per slot vorig jaar te duur moeten kopen en gaan dit nu corrigeren)
  Een oude volkswijsheid: van het concert des levens krijgt niemand een program,noch de macro economische planners noch de inkopers van de granen en ook de boeren niet.

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Ja klopt maar als het dat maar zou zijn!
  Vele graan waar boeren dromen om reden de hoge eiwitten broodtarwe te hebben gestockeerd komen bedrogen uit.
  Dieper onderzoek wijst in vele gevallen op schot in het graan.
  Graanprijs zit al op 66eurocent .
  dit zal de mazoutkost nog niet dekken !!
  Doch zie ik in de mais meer hoopgevende toekomst in de herfst laag areaal die dan nog in niet alle streken even floirisant staat om reden de droogte en te hoge temp. momenteel alhier.

 • no-profile-image

  Patrick

  En ook nog dit !
  Dat van die tarweprijs is bevestigd onderstaande zijn harde geruchten !!
  De levende varkensprijs zou naar 0.5 euro / levende kg gaan !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.