Home

Achtergrond

Honderden Nigerianen leveren wapens in

Honderden opstandige Nigerianen hebben zaterdag hun wapens ingeleverd in ruil voor amnestie.

Opstandelingen overhandigden vijfhonderd wapens, tientallen raketwerpers, mortierbommen en enkele bewapende bootjes tijdens een inleverceremonie in de zuidelijke stad Yenagoa.

President Umaru Yar'Adua beloofde rebellen twee weken geleden amnestie om de onrust in de olierijke Nigerdelta tegen te gaan. De overheidsregeling geldt zestig dagen.

De leider van de belangrijkste rebellenbeweging, de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta (MEND), in de zuidelijke deelstaat Bayelsa droeg symbolisch zijn jas met MEND-logo over, "om te laten zien dat we ons hebben ontwapend''. Hij zei te hopen dat de president zijn woord houdt en de Nigerdelta ontwikkelt.

De MEND zegt onder meer te strijden tegen aantasting van het milieu door buitenlandse oliemaatschappijen en uitbuiting van de lokale bevolking. De rebellen waren sinds begin 2006 verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen op oliepijpleidingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.