Home

Achtergrond 186 x bekeken

'Hoge dosering supplementen uit de winkel'

De overheid moet zo snel mogelijk pillen uit de winkel halen die hoge doseringen anti-oxidanten of andere vitamines als vervangen van groente en fruit bevatten.

Dat zegt Martijn Kartan, hoogleraar voedingsleer aan de universiteit van Amsterdam.

Nederlandse producenten van supplementen gebruiken misleidende gebruiksaanwijzingen, terwijl de hoge doseringen caroteen
(gewonnen uit worteljes) gevaarlijk zijn. Hij noemt een voorbeeld van een bedrijf uit Nootdorp dat hoge doseringen in pillen verkoopt met de suggestie dat het effecten van roken tegengaat door schadelijke zuurstofradicalen weg te vangen. De hoge dosering verhoogt de kans op kanker juist met 15 procent, blijkt uit onderzoek. "De overheid treedt terug en gaat er vanuit dat mensen zelf weten wat goed voor ze is. Dat is dus niet zo."

Volgens Kartan zijn pillen met hoge doseringen vitamine B6 ook gevaarlijk. "Vitamine C plas je uit en maakt geen schade. B6 tast onderweg nog de zenuwen aan."

Evenwichtige voeding

Kartan zegt dat naar aanleiding van onderzoek van de universiteit van Harvard dat kankercellen langer blijven leven door hoge doseringen anti-oxidanten. Volgens Kartan was het schadelijke effect van anti-oxidanten al sinds de jaren negentig bekend, maar is het nu in de aandacht gekomen door het onderzoek van Harvard.

Het Voedingscentrum laat naar aanleiding van het onderzoek weten dat een evenwichtige voeding met volop groenten en fruit voldoende voedingsstoffen levert, inclusief antioxidanten in veilige hoeveelheden en bovendien het risico op kanker verkleint.

De producenten van supplementen maken op de producten bovendien woekerwinsten. De grondstoffen kosten bijna niets, terwijl de potjes voor 50 euro in de winkel liggen. "Als ze het natuurlijk willen maken, voegen ze een kwart gram broccoli toe en gras. Dan kunnen ze nog meer vragen."

Of registreer je om te kunnen reageren.