Home

Achtergrond 179 x bekeken

Hirsch Ballin zet cybermaffia in

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de hulp van cybercrimineel Stanislav ingeschakeld om hem te helpen mensen bewuster te maken van de gegevens die zij onbeschermd op internet vrijgeven.

De actie is onderdeel van zijn campagne over Veilig internetten, die twee weken geleden van start is gegaan. Wie een Hyvespagina op internet heeft en kijkt op www.stanislav.nl wordt daar geconfronteerd met een filmpje van Stanislav en zijn bende die op zoek zijn naar persoonlijke informatie op Hyves.

In het filmpje zijn onbeveiligde persoonlijke gegevens van de ingelogde Hyvesgebruiker verwerkt. Zo print Stanislavs cybermaffia foto's van de Hyvesgebruiker uit en hangt deze op, op een prikbord. Ook het land waar de Hyvesgebruiker woont, zijn of haar naam en het aantal Hyvesvrienden van de gebruiker komen in het filmpje voor.

Hyvesgebruikers hebben deze week op onder meer de website Marketingfacts.nl geklaagd dat in het filmpje ook persoonlijke gegevens worden vertoond die ze bewust hebben afgeschermd. In de gebruiksvoorwaarden van Hyves staat dat de site gegevens alleen aan derden verstrekt als de gebruiker daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. Het probleem is inmiddels opgelost, aldus een woordvoerder van Justitie.

Aan het einde van het filmpje staat een link naar de internetpagina's van de campagne Veilig internetten waarop ook vijf tips over veilig Hyven staan. Volgens de zegsman van Justitie was het filmpje vrijdagochtend al meer dan een miljoen keer bekeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.