Home

Achtergrond 1 reactie

HempFlax hoopt areaal hennep op peil te houden

HempFlax oogst dit jaar 780 hectare hennep. Daarvan staat 260 hectare in Duitsland, vlak over de grens bij Oude Pekela waar HempFlax is gevestigd.

De verwerker hoopt dat het areaal op peil kan blijven. Eind vorig jaar streefde HempFlax naar een areaal dit jaar van meer dan 1.000 hectare. Maar door de economische crisis is er minder vraag naar hennepvezels, zegt adjunct-directeur Mark Reinders. "Daarom hebben we in maart besloten het areaal te beperken tot 780 hectare. We willen alleen produceren wat we kunnen verkopen. Voorraden kosten geld."

hout en vezels

Hennep wordt bij HempFlax gescheiden in hout en vezels. Het hout wordt verkocht als stalstrooisel. De vezels worden gebruikt voor de productie van isolatiemateriaal en onderdelen voor auto’s. Reinders: "Zowel de bouw als de autoindustrie heeft last van de crisis. We zien dat onze afzet langzaam groeit. Maar de prijzen staan door de crisis onder druk."

Reinders wil het areaal graag op peil houden. "We willen de teelt binnen een straal houden van 50 kilometer rond Oude Pekela om de transportkosten te beperken. We willen graag dezelfde groep telers om de kennis en ervaring te behouden." Reinders stelt dat het saldo van hennep hoger is dan van wintertarwe. "Het saldo ligt gelijk als de tarwe 180 euro per ton opbrengt. Dat is nu niet het geval. Bovendien vergt de hennepteelt maar vier uur werk per hectare per jaar. Bij tarwe is dat acht uur."

Steun

Brussel besloot vorig jaar om de steun van 90 euro per ton korte vezels te handhaven tot en met 2011. Reinders is daar blij mee. "We kunnen nog niet zonder. Maar er is vooruitgang mogelijk bij de teelt. Vorig jaar hebben we gemiddeld 7 ton hennepstro per hectare geoogst. Maar er zijn telers die 10 ton halen. Dan schroef je het saldo flink op."

Reinders weet nog niet hoeveel stro dit jaar wordt geoogst. "Het maaien is net begonnen. Pas nadat de hennep is geperst krijgen we een beeld van de opbrengst. Maar het gewas ziet er goed uit. Er staan veel planten per vierkante meter en de stengels zijn mooi dun. Dan zit er relatief meer vezels in en minder hout."

Eén reactie

  • no-profile-image

    zo stoned als een

    en ik kreeg me daar een wave ,helemaal te gek jo he,zo lekker snuive

Of registreer je om te kunnen reageren.