Home

Achtergrond 191 x bekeken

Helft inwoners Somalië heeft hulp nodig

De helft van de inwoners van het Oost-Afrikaanse land Somalië heeft humanitaire hulp nodig.

Zonder steun van buitenaf zouden 3,7 miljoen mensen het niet redden, blijkt uit een studie die dinsdag naar buiten is gebracht. De Verenigde Naties spreken van de ergste crisis in achttien jaar tijd. Volgens de onderzoekers van VN-voedselorganisatie FAO is de situatie in Somalië dit jaar ernstig verslechterd. Toenemende gevechten en droogte brengen miljoenen burgers in de problemen. Driekwart van de mensen die hulp nodig hebben, woont in het zuiden en midden van Somalië, precies daar waar wordt gevochten. Daardoor is het moeilijk hulpgoederen bij de slachtoffers te krijgen.

Een op de vijf kinderen lijdt aan acute ondervoeding. Dat zijn ongeveer 285.000 kinderen onder de vijf jaar. Bij een op de twintig kinderen is sprake van ernstige ondervoeding. Dat zijn er circa 70.000. Zonder specialistische medische zorg zullen deze kinderen om het leven komen, voorspellen de hulpverleners van de VN.

Van de mensen die honger hebben, leven 1,4 miljoen op het platteland. Zij hebben last van een zeer droge periode die al 2,5 jaar aanhoudt. Daarnaast hebben ruim 600.000 mensen in de steden niet genoeg geld om voldoende eten te kopen. Zeker 1,4 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Dat aantal is sinds januari met 40 procent toegenomen. Door het geweld zijn sinds 2007 al zeker 18.000 Somaliërs omgekomen.

Somalië is al sinds 1991 het toneel van een burgeroorlog. Het land aan de Hoorn van Afrika heeft een regering, maar die heeft slechts macht over een beperkt gebied. Diverse regio's zijn de facto autonoom. Extremistische moslimbewegingen zaaien terreur in grote delen van het land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.