Home

Achtergrond 199 x bekeken 1 reactie

Handelsbedrijven huiverig voor import soja uit VS

De sojaprijs in Europa dreigt verder te stijgen nu Noord-Amerikaanse leveranciers de risico’s van een eventuele besmetting met transgene soja met een hogere prijs afdekken.

De Brusselse landbouwnieuwsdienst Agra Europe meldde vandaag dat Europese importeurs vrijwillig afzien van de invoer vanuit de VS.

Directeur Henk Flipsen van de Nevedi, de overkoepelende organisatie van diervoerderfabrikanten in Nederland, zegt dat sommige Noord-Amerikaanse handelsbedrijven niet langer aan Europa willen leveren. Flipsen zegt geen inschatting te kunnen maken in het effect op de voerprijs voor de boer in centen of euro’s, maar dat er een opstuwend effect vanuit gaat is volgens hem zonneklaar.

Nederlandse veevoerfabrikanten hebben meer moeite om hun grondstoffen op de markt te vinden. Soja voor Nederlands veevoer komt vooral uit Zuid-Amerika, maar nu de oogst daar wat tegenvalt richt de vraag vanuit Europa zich meer op de VS.

De handelsbedrijven reageren op acties in Duitsland en Spanje, waar bij sojatransporten uit de VS sporen van transgene soja werden aangetroffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Uit de besmette monsters mag blijken dat een 100 % vrije partijen niet meer bestaan of er wordt door de handel geknoeid in de hoop dat de Europeanen het niet merken. Ik ben zelf van mening dat de totale soja productie inmiddels is geinfecteerd met "vreemde" genen en hiermee is aangetoond dat er geen vrije teelt meer mogelijk is ondanks de ingestelde bufferzones. Als dit zo is kan men in Europa bij toelating van GMO 's de biologische teelt wel vergeten. Is er geen bufferzone groot genoeg om de vermenging tegen te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.