Home

Achtergrond 260 x bekeken

Grootschalig fraude-onderzoek groente-import Bulgarije

De Bulgaarse autoriteiten doen een grootschalig onderzoek aan de grenzen naar het ontduiken van belasting op import van groente en fruit.

De focus van het onderzoek lijkt te draaien om importen uit Griekenland en Macedonië die worden binnengesmokkeld zonder er belasting over te betalen.

Het Bulgaarse ministerie van financiën heeft belastingdiensten en politie opdracht gegeven de handelsbedrijven en groothandelscentra te onderzoeken op onregelmatigheden. Het ministerie heeft informatie dat verschillende importfirma’s alleen op papier bestaan en het centrum zijn van de belastingfraude. Het land lijdt jaarlijks in totaal naar schatting voor circa één tot 1,6 miljard euro schade aan belastingontduiking en smokkel.

Aan de grenzen met Macedonië en Griekenland is het aantal grenswachten verdubbeld en worden alle groente- en fruitzendingen gecontroleerd.

Bulgarije maakt onder de nieuwe regering meer werk van fraudebestrijding. Het land heeft miljoenen aan Europese middelen tegoed. Dit geld is geblokkeerd door de EU vanwege de grootschalige corruptie in het land. Nederland voert nauwelijks handel met het nieuwe EU-lid blijkt uit de exportstatistieken van het Productschap Tuinbouw. Het land komt niet voor in de statistieken voor de uitvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.