Home

Achtergrond

Groningse dieven stelen zwaneneieren

De twee zwarte zwanen die in de kinderboerderij in het Groningse Stadspark wonen, worden lastiggevallen door dieven die het op hun eieren hebben voorzien.

Tot twee keer toe zijn ze tijdens het broeden bestolen van hun aanstaande kroost. Dat maakte het beheer van de kinderboerderij vandaag bekend.

Twaalf eieren zijn er sinds dit voorjaar al van het broedse zwanenkoppel gestolen, net voordat die uit moesten komen. Waarschijnlijk worden de eieren gestolen voor de handel, want een volwassen zwarte zwaan kan al gauw 80 euro opleveren. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt'', vertelt de beheerder van de kinderboerderij. ,,De zwanen raken iedere keer verstrooid als hun eieren weer weg zijn en dat is heel frustrerend voor de dieren.''

De beheerder vermoedt dat de eieren onder een andere broedende vogel worden gelegd om uit te komen, of misschien in een broedkast om vervolgens te worden verhandeld. "We hebben geen idee waar ze naartoe gaan, en wie dit heeft gedaan. Het is in ieder geval iemand die met dieren kan omgaan, want broedse zwanen kunnen flink boos worden. Maar als je weet hoe je ze bij de hals moet pakken en niet bang wordt van de slaande vleugels, is het mogelijk om de eieren eronder vandaan te halen.''

De kinderboerderij heeft nog geen maatregelen getroffen, maar overweegt dit wel. "Waarschijnlijk gaan we camera's ophangen'', aldus de beheerder. De dieren zitten nu voor de derde keer op een nest, maar daarna houdt het op. "We hopen dat de eieren dit keer niet worden gestolen, zodat ze voor de vorstperiode uit kunnen komen. Anders is het te laat.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.