Home

Achtergrond 321 x bekeken

Grondprijzen in VS voor eerst in 22 jaar gedaald

Voor het eerst in 22 jaar zijn prijzen voor landbouwgrond in de VS vorig jaar gedaald.

In de staten in de Corn Belt (Illinois, Indiana, Iowa, Missouri, Ohio) bleef de daling beperkt tot 2,2 procent, maar elders daalde de prijs soms met 20 procent of meer. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA. Dit jaar stijgen prijzen weer.

De gemiddelde grondprijs, inclusief gebouwen, daalde tot 2.100 dollar per acre, ofwel circa 3.645 euro per hectare. In de belangrijkste akkerbouwstaten, zoals Illinois en Iowa, daalde de gemiddelde prijs naar 6.285 euro. De scherpste daling was te zien in het bergachtige Montana, waar prijzen 22 procent lager waren.

De dalingen zijn een gevolg van lagere landbouwprijzen. De prijs voor tarwe kelderde vorig jaar volgens cijfers van de termijnmarkt in Chicago met meer dan 30 procent ten opzichte van 2007. De notering voor sojabonen en mais daalden met respectievelijk 19 en 11 procent.

Voor 2009 verwacht USDA dat het totale boereninkomen in de VS 20 procent afneemt tot 495 miljard euro. Het ministerie verwacht voor de komende jaren hogere landbouwprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.