Home

Achtergrond 297 x bekeken

Grondprijs stabiel ondanks situatie in sector

De grondprijzen in Nederland zijn stabiel. Dat constateert de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

"De markt is in balans. Het gemiddelde prijsniveau is vergelijkbaar met die van vorig jaar", aldus voorzitter Harry Boertjes. Het stabiele prijsniveau was niet verwacht op basis van de situatie in de markt. Veel signalen wijzen op een daling van de grondprijs, maar vraag en aanbod bepalen toch uiteindelijk de markt. Er is vrij veel vraag naar grond en het aanbod is beperkt. Hierdoor blijft het prijsniveau op peil", aldus Boertjes.

De economische crisis en de lage prijzen voor melk, akkerbouwgewassen en tuinbouwproducten blijken geen aanleiding voor een dalende grondprijs. "Boeren hebben blijkbaar toch vertrouwen in de toekomst. Als buurmans grond te koop komt, willen ze dat ook in de huidige markt niet laten schieten. Met name melkveehouders kopen grond. Ze hebben ondanks de lage melkprijs voldoende spek op de ribben om dit te doen", aldus Boertjes.

De gemiddelde grondprijzen variëren sterk per regio. In de Noord varieert de prijs tussen de 25.000 en 40.000 euro per hectare. In het Oosten varieert de prijs tussen de 30.000 en 50.000 euro per hectare en in de regio Zuid varieert het prijsniveau tussen de 40.000 en 60.000 euro per hectare en in de regio West tussen de 40.000 en 55.000 euro per hectare. De prijzen in het Noorden en op de Zuidhollandse eilanden liggen aanmerkelijk lager dan in de rest van het land. Flevoland en de Noordoostpolder zijn de duurste gebieden.

De beperkte hoeveelheid grond die aangeboden wordt komt van stoppers. De handel in complete bedrijven verloopt volgens de NVM goed. "De handel loopt iets langzamer dan anders, maar het gaat wel door."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.