Home

Achtergrond 209 x bekeken 1 reactie

Groesbeekse koeien (Columnwedstrijd)

Zouden ze het van te voren hebben geweten, die koppel koeien, liggend op een heuvel rond Groesbeek, langs de vierdaagse-route?

Kunstig gedrapeerd op een, vooral bij een lekker zonnetje, felgroene grasmat. Alsof Onze Lieve Heer ze daar ieder hun eigen plekje had toebedeeld. Zwartbonte waren het en dat wilden ze ook weten, zoals ze daar lagen te herkauwen en te mooi wezen. Maar zouden ze er van op de hoogte zijn geweest dat er op donderdag 23 juli een dikke 40.000 wandelaars langs zouden komen? Kan een koe trouwens iets denken of zijn het allemaal aangeleerde kunstjes? Daar zijn mensen dan ook niet vrij van, maar dat terzijde.

De boer wist kennelijk wel van het gebeuren en had z’n maatregelen genomen. De koebeesten lagen er zo schoon bij alsof hij ze allemaal onder handen had genomen, zelfs de staarten leken wel gekamd. Aan hem zou het dus niet liggen. Eén keer per jaar Hollands welvaren in volle glorie daar tegen die heuvel. Goed voor het imago van koeien naar buiten. En geloof me, het blijft op je netvlies hangen.

Honderd, voor het oog dezelfde koeien en 40.000 verschillende wandelaars. Hoe zouden die koeien naar ons, als wandelmensen hebben gekeken? De boer weet dat al z’n koeien verschillend zijn, maar zouden die viervoeters er weet van hebben dat er bij die wandelmensen ook niet een hetzelfde is? Dat daar bijvoorbeeld honderden vegetariërs en veganisten tussen lopen? Nou, en? Geen vleeseters oké, daar kan ook een koe wel inkomen. Bij het leven al weten dat je later in stukjes in de juspan komt te liggen is tenslotte ook niet alles.

Maar die veganisten, tja, daar hebben onze koeien toch wel grote moeite mee. Geen melk, boter, kaas, vlaflip, yoghurt of wat dan ook. Die mensen maken zijn bestaan volstrekt nutteloos. Ligt zo’n koe daar een beetje voor joker op dat groene gras. Gelukkig was er af en toe een vette bui, konden ze ook nog even aan de loop om te schuilen.

Deze column is geschreven door Klaas Burger uit Andijk

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Spotvogel

    Beste Klaas uit Andijk, heel fijn dat je in onze prachtige omgeving kwam wandelen. Maar had het daar dan ook graag bij gelaten! Dat Groesbeekse koeien mooi zijn wil ik graag geloven, maar vertel alsjeblieft geen fabeltjes. Boeren die honderd koeien of méér melken kénnen hun vee meestal amper. Dat gaat immers allemaal via de computer en er wordt tweemaal daags digitaal gemolken. De boer als computertijger, azend op dames die het meermalen qua melkgift of vetgehalte laten afweten. Want dan wacht hen het slachthuis! Ongeacht of zij nu een mooi of minder fraai exterieur hebben. Geloof mij beste Klaas, hier in het Gelderse zijn we niet helemaal infantiel. En laat mensen alsjeblieft in hun waarde wanneer zij geen dierlijke producten believen. Zij gaan jou toch ook niet vertellen dat het eten van veel vlees tot ongezonde vetzucht, cholesterolophoping, agressief gedrag, verminderde hersenfuncties en verhoogde kans op dodelijke ziekten leidt? En waarom zouden zij ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.