Home

Achtergrond 252 x bekeken

Grenzen aan vissen met staande netten

Minister Gerda Verburg (Landbouw) legt het vissen met staande netten aan banden.

De totale lengte van de netten per vaartuig mag hoogstens 25 kilometer zijn. Ook kleinere schepen onder de tien meter mogen nog maar een beperkt aantal dagen de zee op. Voor langere vissersvaartuigen gold deze beperking al.

Het ministerie van LNV maakte de verdere beperkingen van de zogeheten staandwantvisserij maandag bekend. Met de maatregelen wil Verburg een halt toeroepen aan de forse groei van deze vorm van visserij. Steeds meer vissers schakelen over van sleepnetten naar de staande netten. Ook de totale lengte van de netten zit in de lift.

Alleen vissers met kleinere boten die vanaf 1 januari 2006 met staande netten hebben gevist, kunnen aanspraak maken op de zeedagen. Net als de grote schepen moeten ze straks een Europese visvergunning hebben voor de staandwantvisserij. Het is niet de bedoeling dat er nog meer boten bij komen waarop staande netten worden gebruikt. Daarvan zijn er nu 130. Iets meer dan de helft zijn vaartuigen onder de tien meter. Zij hebben naar schatting 75 kilometer net. De grotere vaartuigen hebben 150 tot 250 kilometer net. Voor beide categorieën wordt per 1 januari de beperking tot 25 kilometer van kracht, behalve als ze vissen in kustwateren als Ooster- en Westerschelde en de Waddenzee. Daar gelden andere beperkingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.