Home

Achtergrond 4 reacties

Graanprijzen dalen door goede oogst

De graanprijzen in de EU dalen als gevolg van de goede oogst.

Doordat in Frankrijk en Duitsland een uitstekende kwaliteit wordt geoogst, is vooral de prijs van gerst sterk gedaald. De Duitse Mannheim-notering voor brouwgerst zakte deze week 6 euro naar 121 euro per ton. De voergerstprijs in Hamburg zakte 28 euro naar 100 euro per ton. De Groninger graanbeurs noteert deze week € 96,50 per ton voergerst. Het zijn de laagste gerstprijzen sinds jaren.

De tarwenoteringen lieten begin deze week een kleine opleving zien, constateert een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Maar de laatste dagen dalen ook deze noteringen met enkele euro’s per ton."

De Duitse gerstprijs is onder het interventieniveau gedaald van € 101,31 per ton. De interventie is eind juni gesloten. Vanaf 1 november kan weer tarwe en gerst worden aangeboden voor opkoop door Brussel. De woordvoerder verwacht dat dan veel gerst wordt aangeboden. "Als in Hamburg 100 euro voor gerst wordt betaald is dat in het binnenland, vanwege de transportkosten hooguit 85 euro. Er is bijna geen vraag naar gerst. Rogge kan niet voor interventie worden aangeboden. Daar wordt zelfs maar 70 euro per ton voor betaald."

Onverwachte ontwikkelingen

Het zijn wel erg lage graanprijzen, constateert de woordvoerder. "Een probleem voor de EU is waar al het graan naar toe moet. Er gaat gewoonlijk veel graan naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Maar die landen hebben dit jaar zelf ook veel graan geoogst."

Een stijging van de graanprijzen zal moeten komen van onverwachte ontwikkelingen, stelt de woordvoerder. "Er is wereldwijd slechts een voorraad voor hooguit twaalf weken. Als de oogst in China of India tegenvalt, kan de balans zo weer omzwaaien. Maar tot nu toe wachten de graaninkopers af. Het wachten is voor hen lonend geweest, gezien de almaar dalende prijzen."

Lees ook: EU schat graanoogst bijna 4 miljoen ton hoger in

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Lang leven de varkens/kippenhouderij, anders was er helemaal geen vraag geweest. Wat zouden we dan nog beuren??

 • no-profile-image

  f bontrup

  Graan als biobrandstof het was te gek voor woorde nu is er overschot met als gevolg geen dekkende kostprijs . hopelijk raakt de akkerbouwer zo gefrustreed dat er de komende jaren een tekort onstaat zodat duidelijk wordt dat iedereen verliezer is . de natuur de konsument en deprodusent .

 • no-profile-image

  denker

  Wanneer krijgt de akkerbouwer nu eens steun van de politiek? Een gewas wat je maar 1 keer kunt oogsten in een jaar,zo weinig kan opbrengen!!!

 • no-profile-image

  pluimveehouder-akkerbouwer uit het noorden

  Akkerbouwer uit het zuiden dank u voor uw waardering voor de pluimveehouders en varkenshouders. Ik ben het helemaal met u eens, en ik hoop dat u in de toekomst ook weer beter prijzen tegemoed kunt zien. Wij weten hoe beroerd het is als je niet de prijs krijgt voor je produkt wat het waard is.

Of registreer je om te kunnen reageren.