Home

Achtergrond 4 reacties

Garantieregeling lijkt te laat te komen

De garantieregeling voor tuinders lijkt voor glasgroentetelers te laat te komen.

Morgen, 1 september, zou een kredietregeling voor glastuinders opengesteld moeten zijn, maar in Brussel is nog steeds geen witte rook waargenomen.

LTO Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten wil niet zeggen dat het al te laat is, maar vreest voor het ergste. De seizoensmatige teelten zoals paprika zullen de eerste zijn die hun planmateriaal moeten bestellen. "Dat doen ze doorgaan in de eerste week van september."

Het is volgens Van Ruiten nog steeds niet duidelijk wanneer de Europese Commissie de toetsing van de regeling aan staatsteun afrondt. In juli, toen minister Verburg een dergelijke regeling toezegde, vreesde hij al dat het zomerreces roet in het eten zou gooien.

Van Ruiten ziet daarom liever dat Verburg de regeling direct effectueert en pas achteraf toetst. "Dat gebeurt in Frankrijk ook." Tot op heden is LNV niet duidelijk of dat mogelijk is.

Zolang er geen kredietfaciliteit operationeel is zijn tuinders aangewezen op de coulance van hun bank. Eerder zei Rabobank al zich cooperatief op te stellen. De bank bekijkt per individueel bedrijf naar mogelijkheden als een overbruggingskrediet en uitstel van aflossing. Volgens Van Ruiten is dat goed, maar niet toereikend. "Tot nog toe wordt er nog steeds gefinancierd," stelt Van Rutien vast. "Maar daar komt een einde aan als grote rekeningen betaald moeten worden voor energie en plantmateriaal. Dan heb je het over een grotere categorie bedrijven die normaliter toekomstbestendig zijn."

LTO Glaskracht zegt goed op de hoogte te worden gehouden door het ministerie van LNV. Van Ruiten zegt tot 1 september af te wachten wat de politiek doet met de kwestie. LTO heeft contact gehad met Femke Halsema (GroenLinks) en Janneke Snijder (VVD). De belangenbehartiger deed dringende oproep om de zaak warm te houden. "Snijder heeft de motie voor de regeling ingediend dus ik stel me voor dat ze, nu het reces ten einde is, zal vragen naar de stand van zaken. Ik wacht twee dagen en wil verder niet op de zaken vooruit lopen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Leuk een garantieregeling. Met name leuk voor de bank, kan die zijn risico's op de maatschappij afwentelen. Wie betaalt de schade als een bedrijf het niet redt........juist de belastingbetaler. Het zijn niet de tuinders die op een regeling wachten maar de banken. Laat de vrije markt zijn werk doen en het wordt voor de blijver (s) in de sector weer leuk.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Juist vooral de banken zitten op een garantieregeling te wachten. Zij zijn meesters in het zwarte pieten. De kweker totaal uitkleden dan het Borgstellingsfonds dan Bijzonderelening van de Gemeentes. De kweker dondert dan regel recht de bijstand in. Niet de boer maar de banksters ploegen vrolijk door.

 • no-profile-image

  herman

  we wilden toch een "vrije markt"?

 • no-profile-image

  kani Baal

  Het is triest maar ik denk dat er voor de paprikatelers treurig uitziet. Men verliest dit jaar minimaal 10 euro per vierkante meter.Tel daarbij de erg hoge energieprijs. Er zit maar een ding op en dat is dat de prijs omhoog moet en dat bereik je alleen maar als aanvoer daalt........
  Dat kan op een keiharde koude manier of een wat warmere manier....Saneer de oudste 20 % weg en hoop dat het dan wat beter gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.