Home

Achtergrond

GVB-directeur: heuglijke dag

"Dit is een heuglijke dag.'' Dat zei directeur Gertjan Kroon van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB donderdag, de eerste dag dat reizigers de metro in de hoofdstad alleen nog met de ov-chipkaart in kunnen.

Kroon zei dat het GVB zich lang heeft voorbereid op de invoering van de ov-chipkaart. "Nu is het voor het echie. We zijn maximaal voorbereid, maar ongetwijfeld zullen er vandaag verrassingen zijn.''Het GVB zet donderdag honderden extra mensen in die reizigers op stations helpen bij het kopen van een kaartje of het in- en uitchecken. Het zijn zeshonderd extra medewerkers, tweehonderd personeelsleden die normaal gesproken op kantoor zitten en zestig vrijwilligers van andere vervoersbedrijven.

Kroon zei dat de ov-chipkaart er onder meer toe moet leiden dat het aantal zwartrijders wordt teruggedrongen. Nu is het aantal mensen zonder kaartje nog circa 13 procent, dat moet omlaag naar minder dan 5 procent. Omdat zwartrijders zich vaak ook asociaal gedragen, moet hierdoor ook de veiligheid in de metro verbeteren.

Het percentage reizigers dat woensdag - de laatste dag dat er in de metro ook gebruik kon worden gemaakt van de strippenkaart - de ov-chipkaart gebruikte in het Amsterdamse openbaar vervoer, lag op 20 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.